Cabernet Sauvignon o mat

Cabernet Sauvignon (CS) är normalt ett tannin rikt vin. Frukten i vinet utvecklas i takt med vinets mognad. Viner från varmare områden mognar snabbare medan viner från svalare områden kräver minst fem års lagring för att utveckla fruktigheten. Vi hittar ofta svarta vinbär, björnbär, blåbär, ceder, tobak och vanilj i vinet. 

CS ger ofta ett mustigt och fylligt vin och det kräver kraftig mat på tallriken. Gärna rött kött, lamm, ox eller vilt. Tillbehörig som gräddiga såser, gratäng, smörstekta grönsaker m.m. Puré på grädde istället för mjölk kan gärna smaksättas med grästoner, t.ex. persilja. På samma sätt kan tillbehören smaksättas, lite riven parmesanost som steker med grönsakerna sista halvminuten ger en avrundande och god effekt.

En CS kan med fördel möta en sås där bacon eller köttrester kokt med. Prova gärna att koka med bär från vinet i såsen, t.ex. svarta vinbär, björnbär och blåbär, alternativ tillsätter du vinbärsgelé. Tillsätt gärna lite extra smör i såsen på slutet, ger en avrundande effekt på tanninerna. Tillför gratängen lite extra grädde och/eller ost.

Läs mer om andra röda druvor och mat här.

1 Trackback / Pingback

  1. Svarta vinbär i lyxförpackning! – Vincoach – vinprovningar – vin – mat

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*