Grüner Veltliner o mat

Grüner Veltliner odlas främst i Österrike samt grannländerna Tjeckien och Ungern då under andra namn. Till mat fungerar druvan i många sammanhang och är ett bra alternativ till Chardonnay och Riesling. Grüner veltliner har en något lägre syra vilket gör den mer tillgänglig och den passar bäst till lätta eller medelkraftiga rätter. Vinet har bl.a. smaker av melon, päron, örter, lite vitpeppar och citrus. Oftast en bra mineralitet och lite gröna toner. I de fylligare vinerna blir fruktsmakerna mer uttalad och dessa viner behöver lite kraftigare mat.

Grüner Veltliner fungerar bra som solist, kanske med milda charkuterier till. Skaldjur men även tillagade skaldjur fungerar bra tillsammans med citron, crème fraiches med örter o lite vitpeppar. Pocherad fisk, sås på fond, grädde och vin med lite citrus i.

Kraftigare viner kan serveras till kalvschnitzel, syrlig potatissallad alternativ picklade grönsaker och kokt potatis.
Bild @miabuchman

 
Testa gärna vinet när du serverar kokta musslor nästa gång, snåla inte med persilja, ett litet varv med vitpepparn och du får ett perfekt möte mellan vin och mat.

Läs mer om gröna druvor och mat här.

1 Trackback / Pingback

  1. StockWerk – en klass Grüner! – Vinprovning – Vin och mat – Vinkunskap

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*