Paella – när spanien är som bäst!

Sommargrillningen börjar närma sig sitt slut. Varför inte en fantastisk sommaravslutning med en spansk högtid – Paella? Muurikkan får en sista utmaning innan vintervilan. Bra förberedelser underlättar tillagningen. Råvaror kan du variera, själv har jag testat utan musslor i sommar.

Börja med att koka upp fond, kyckling/grönskaksfond, och häll över på PET-flaskor när den svalnat. Dela chorizo-korven i 6 delar, putsa kycklinglårfilén och dela i 4-6 delar. Paprikan skär du ner i storlek motsvaranden kycklingen, lök strimlas och vitlöken hackas. Tina ärter och hacka örterna. Lägg respektive tillbehör i plastpåsar/bunkar. Avoriris mäts upp i en plastpåse. Lägg allt på en större bricka tillsammans med smör, olivolja, saffran, salt, svartpeppar och andra kryddor du vill ha med. Nu är det dags att närma sig muurikkan.

Börja med att steka vitlök o lök i smör. Ta av och lägg i bunke med lock. Fortsätt att steka paprikan, korv o kyckling i olja och smör – lägg i bunke med lock efterhand.
Stek riset några minuter i smör o olja. Fyll på buljong och vin efterhand så att riset kokar upp till en krämig paella.
I slutet fyller du på med ärter och tomater. Därefter lök, paprika, korv och kyckling, låt köttsaft koka in, smaksätt med kryddor och örter. Häll på saffran och vänd ihop till en gyllengul färg. Värm ihop och krydda med örter, kryddor och salt efter smak.

Tillsätt räkor och havskräftor innan servering. 

Vinförslag
Rött vin
Cartlidge & Brown, Pinot Noir. Nr 79245, 149 kr BS.
Calera, Pinot Noir. Nr 87282, 269 kr BS.

Vitt vin
Clotilde Davenne, Bourgogne Blanc. Nr 5562, 129 kr.
Casa Marin, Sauvignon Gris. Nr 70494, 179 kr BS.

Rosé
Les Lauzeraies, Nr 2724, pris 119 kr.

Förslag på ingredienser, 6 personer:
Kyckling/grönsaksbuljong, ca 2 l
Halv flaska vitt vin, gärna Sauvignon Blanc
Chorizo, 6 korvar lättare kryddad
Kycklinglårfilé, 800 gram
Färska räkor 8 hg som skalas
Färska havskräftor, 6- 12 beroende på storlek
Tomat (små), 15-20 st – gärna mixade färger
Paprika Röd, 2-3 st beroende på storlek
Gul lök, 2-3 beroende på storlek
Vitlöksklyftor, 3 st
Ärter, 400 gram
Avoriris, 5 dl
Saffran 1,5 gram
Persilja
Salt, svartpeppar och kryddor efter smak

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*