Södra Rhône – vin och Avignon

Staden Avignon får historiens vingslag att kännas i såväl kropp som själ. Muren runt de centrala delarna avgränsar inte bara ”centrum”. Muren utgör skillnad i tid och rum. Kyrkor, Påve-palatset från 1300-talet med sitt stentorg och arkitektur i övrigt skapar en underbar inramning.

Bron över Rhône går numera bara halvvägs. Påvarna sommarpalats är knappt halvt men upplevelsen av historien är hel och berör. Att sitta innanför murarna en ljummen kväll, titta på omgivningen, smutta på vinet – ja man mår helt enkelt som bäst. 


Avignon måste upplevas men hur tar jag mig dit? Flyg till Marseille eller Paris och tåg till Avignon.  Undvik bara flygande tefat! Appellationsreglerna kompletterades 1954 med en paragraf som förbjöd flygande tefat att landa i Châteauneuf-du-Papes (CdP) vingårdar. Runt om i Frankrike hade det setts flygande farkoster. Man kunde bara drömma om vilken skada tefaten skulle göra om de försökte landa i vingårdarna – bäst med ett förbud!

Ett trevligt alternativ är att flyga till Nice, hyra bil och köra genom Provence. Besöka underbara Lourmarin och viner från Luberon. Fortsätt mot Gordes och på vägen upplever du natur, slott, gamla samhälle där husknutarna gör att vägarna är enfiliga med mötande trafik och fantastisk utsikt däremellan.

Stanna till i underbara Gordes med milsvid utsikt och gamla byggnader, missa bara inte ett glas Amour. Ta vägen via Seguert, även här en bedårande utsikt, gamla hus och gränder. Restauranger har fått de bästa utsiktsplatserna. Kanske ett vingårdsbesök innan det är dags att åka mot Avignon. Efter några dagar i Avignon med vingårdsbesök väntar franska rivieran på dig längs vägen tillbaka till Nice och flyget hem.


Runt Avignon finns ett stort utbud av vingårdar, som ett smörgårdsbord – bara att välja. CdP är mest känt men vinerna från andra appellationer är på väg att utmana.

Grenache, Syrah och Mouvedre utgör ryggraden i de röda vinerna. Kombinationen av de tre har även fått fäste i vinvärlden utanför Frankrike och går i nya världen ofta under förkortningen GSM. Viner som tillverkas söder om Montélimar, gränsen mellan norra och södra Rhône, måste innehålla minst 40 procent Grenache. Där är det också tillåtet att tillsätta upp till fem procent gröna druvor.Grenache vill ha torr, stenig jord, medan Syrah trivs på fuktigare lerjord och Mourvèdre ger sitt bästa i solvarm, rik lerjord.

De vita vinerna från Rhône har under senare år blivit allt populärare och erbjuder en mycket trevlig smakupplevelse. Generellt är vinerna fylliga och har inslag av tropisk, ibland torkad frukt. Örtiga inslag och honung är också vanligt. Vita viner från CdP blir allt vanligare till skaldjur och sallader här hemma. Nästintill kultvarning på vit CdP!

De flesta av appelationer i södra Rhône är värda ett besök. Här kommer tips om några som berikat dagarna för mig.

Côtes du Rhône – Villages

Den största delen av allt rhônevin säljs under appellationen Côtes du Rhône. Appellationen täcker hela dalen, men det är här i söder de stora mängderna produceras, med röda viner i klar majoritet. Grenache måste ingå med minst 40 procent i vinet som tillsammans med mourvèdre och syrah är de stora druvorna.

Ett knappt hundratal kommuner i den södra delen har rätt till appellationen Côtes du Rhône-Villages, enkelt förklarat, vinerna håller högre kvalitet. 19 kommuner får dessutom lägga sitt namn till appellationen, bland andra Cairanne, Visan och Valréas.

Besökte Domaine de Mourchon utanför Seguret. Utsikten över Mount Ventoux är bedårande, vinerna av högklass och visar att ”Villages”-vinerna är värt att botanisera i. Finns för övrigt på Systembolaget, beställningssortimentet.

Walter och hans fru Ronnie valde bort oljebranschen i Skottland och köpte vingården 1998. Vad de tillsammans med dottern Kate (på bild med Walter) och svärsonen Hugo Levingston uträttat är värt att uppleva på plats. Stanna till i Seguert på hemvägen – dagen är fulländad!

Châteauneuf-du-Pape

I Baron Pierre Le Roy de Boiseaumariés regelverk för CdP från 1936 ingick bl.a. en första geografisk definiering av ett område för bordsvin. Vidare sattes minimigränsen för alkoholhalten till 12,5 procent, vilket fortfarande är den högsta i Frankrike.

På 1300-talet, då påvarna hade sitt residens i Avignon istället för Rom, valde många av dessa mäktiga herrar att bygga sommarslott i den by vi idag kallar för CdP ”Påvens nya slott”. Påvarnas odlingar gjorde traktens viner vida kända. 

Distriktet omfattar cirka 3200 hektar och marken är ofta täckt av små runda stenar ”Galets”. Stenarna både reflekterar solljuset och lagrar värme som sedan strålar ut under natten och bidrar till druvornas mognad.

Grenache är den vanligaste blå druvan. Tillsammans med mourvèdre, syrah och cinsault utgör den stommen i de flesta rödviner. I området är tretton olika druvsorter tillåtna och en CdP kan innehålla samtliga eller bara en. De vita vinerna, som är tämligen ovanliga, görs i huvudsak av grenache blanc, bourboulenc, clairette och roussanne.

Trevliga vingårdsbesök
Chateau de Vaudieu– 1700-tals slottsmiljö med 70 hektar. Andas klass och vinerna motsvarar mer än väl förväntningarna. Storheter som Obama har besökt vingården.
Domaine Grand Veneur– Familjen Jaume var värdar för ett lärorikt vingårdsbesök. Ni beställa en fyrarätters lunch och provsmaka några av vingårdens viner, normalt ca 8 viner.
Domaine Duseigneur – genuin familje-egendom i Sablet. Med gott hantverk och känsla utvecklar de smakupplevelser vi alla vill uppleva. Bl.a. tog de fram Mas Louise till svenska marknaden, nu en storsäljare.

Côtes du Luberon

Vid gränsen mot Provence ligger denna stora appellation där det produceras rött, vitt och rosé. På grund av att vintrarna och nätterna är lite kallare här än i resten av regionen är de vita vinerna ovanligt lätta och friska.

Sommaren är varm, landskapet fyllt med slott och gamla byar. Upplev historien, lugnet och det pittoreska, bara att njuta! Vinet överraskar, här har kvalitetsarbetet gett resultat! De vita har god kropp och karaktär trots sin spänstighet. Röda vinerna har mycket frukt inramat av ektoner, allt med syra och angenäma tanniner. Rosén – smakrik, frisk och tog snabbt slut!

Gigondas

På drygt 1200 hektar produceras främst röda viner, men även en mindre del Rosé. Vita viner är ej tillåtna enligt appellations reglerna.

Medelhavsklimat med stora bergterasser upp till 600 meter över havet. Jordmånerna varierar, mestadels kalk, lera och sand. Grenache upp till 80% i vinet som kompletteras med minst 15% Syrah och/eller Mourvedre. Övriga Rhône-druvor högst 10%, dock ej Carignan. Jäsning sker traditionellt på cementtankar men ekfat blir vanligare. Vinerna är oftast kraftfulla och visar numera även upp elegans.

Gigondas hamnar ofta i skuggan av ”storebror” CdP. Vinerna håller hög klass och med ett lägre prisläge får du mycket vin för pengarna. Redan 1865 vann vinerna guldmedalj på den agrikulturella mässan i Paris och har under de senaste 30 åren höjt kvalitetsnivån. Gigondas kanske inte hotar storebror men utmanar definitivt.

Tavel

Tavel är berömt för sina torra och kraftiga roséviner, framför allt av druvsorterna grenache och cinsault. Besöket är ett måste och du lär dig hemligheten bakom en god rosé. Vem vet – kanske mer rosé på matbordet framöver?
Endast det bästa är gott nog varför ett besök på Les Vignerons de Tavel rekommenderas.

Vacqueyras

Vin odlas på ca 1300 hektar på mellan 100 – 400 meter över havet. Vacqueyras är beläget söder om Gigondas och har kalk, lerhaltiga jordar och en del sandsten. De bästa vinerna hittar man på Plateau de Garrigues med sin sandsten. I Vacqueyras dominerar rött vin, mindre än 5% av produktionen är vitt. Rosé är tillåtet men produceras i mindre omfattning. Grenache dominerar även här även om det ”räcker” med minst 50% enligt regelverket. Syrah och Mourvedre fyller ut och högst 10% av andra druvor är tillåtna. 

Trevliga vingårdsbesök:
Domaine Montririus– familje-egendom som brinner för ekologisk och biodynamisk odling. Bred portfölj och sedan länge välrepresenterade på Systembolaget.
Kooperativet Cave á Manger får ni inte missa. Deras restaurang serverar fantastisk tre rätters lunch med egna viner till. Finns försäljning med provsmakning men maten först!
Domaine Boisson– småskalig, charmig familje-egendom där känsla och erfarenhet skapar högklassiga viner.

Vinsobres

Vinsobres är en appellation där det röda vinet får det mesta av sin kryddigt friska frukt från grenache tillsammans med syrah. På Domaine Vallot möter du Anais Vallot som tillsammans med sin far Francois driver gården.
Den akademiska tråden är tydlig och inget händer av en slump. Vinets utveckling från början på fermentationen tills dess det är dags att buteljera. Ett mina mest lärorika besök, missa inte Domaine Vallot!

Varför inte börja med en vinprovning med viner från södra Rhône. Hör av dig så fixar jag det och ni får en försmak på södra CdP m.fl. apellationer kan erbjuda.
Mer som en ren förberedelse på resan.
Önskar Dig en trevlig resa!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*