Cava – bara bättre och bättre!

I århundraden har familjen Raventós i Penedes varit avgörande för cava-framgångenÅr 1872, inspirerad av ett besök i Champagne, skapade Joseph Raventós det första mousserande vinet i Spanien med hjälp av lokala sorter och champagnemetoden. Han kallade det xampany / champán. Tilltaget var oerhört framgångsrikt och produktionen ökade i takt med vinets popularitet. 1888 tillverkade Josephs son, Manuel Raventós Domenech, framgångsrikt mousserande vin på Xarel.lo, Macabeo och Parellada. Dessa tre druvor är fortfarande de dominerande druvorna för cava-produktion idag.

Uttrycket ”cava” dök inte upp förrän i mitten av 1950-talet och hänvisade ursprungligen till grottorna eller källarna där vinerna tillverkades. 1972 blev termen ”cava” den officiella termen på katalanska mousserande viner som producerats med ”método tradicional” 1970-talet medförde också andra förändringar. I Katalonien uppfann man den halvmekaniserade girasolen (föregångare till gyropaletten) som påskyndade remuageprocessen (processen med att ta bort jästfällningen).

Nya jäst utvecklades för att hantera jäsning vid svalare temperaturer och under tryck. Ytterligare designförbättringar gjordes på druvpressarna. Dessa och andra förändringar har gjort cava till en av de mest tekniskt avancerade vinframställningsprocesserna i Spanien. Dess framgång som vinkategori resulterade i en DO som har spridit sig utanför Kataloniens gränser. DO Cava innehåller för närvarande mer än 150 kommuner fördelade på sju autonoma regioner. Penedes-regionen i centrala Katalonien förblir emellertid dess ursprungliga och andliga hem. Av Spaniens totala cava-produktion kommer cirka 95% fortfarande från Penedes.

För att få använda beteckningen Cava måste vinet produceras enligt den traditionella metoden.

  • Cava lagras minst 9 månader på jästfällningen. Specifika etikettbeteckningar ges till premium-cava som har längre lagringstid på jästfällningen.
  • Reserva, grön etikett, minst 18 månader på jästfällning¤ Gran Reserva, svart etikett, minst 30 månader på jästfällning.
  • Paraje Calificado, guld, minst 36 månader på jästfällning, alltid årgångsbetecknad, druvor från ett och samma vingårdsläge, lågt skördeuttag mm. De första vinerna med denna beteckning släpptes 2017 och 10 olika cavas har denna beteckning idag.

I ett försök att främja terrordrivna mousserande viner i hjärtat av regionen Penedes har en liten grupp producenter bildat ett ”kollektivt europeiskt varumärke ”CORPINNAT”. Vin som bär CORPINNAT-märket måste handskördas, vara 100% ekologiska, vinifieras enbart på vingården och lagras minst 18 månader.I början av 2019 lämnade de DO Cava på grund av meningsskiljaktigheter, men kommunikationen mellan de två organisationerna pågår. Cava har lägre syra än champagne men är lite fylligare och passar utmärkt som måltidsdryck. Cava har lite mindre autolytisk(brödighet) karaktär men har en distinkt ton av fänkål, örter och gummi.

Bild @miabuchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*