Champagne, Crèmant, Cava, Prosecco, Sekt, mousserat från bl.a. Sydafrika och Australien – ja det finns massor med olika mousserade viner. Det blir inte mindre spännande av att de har olika karaktärer och gör sig bäst i sina unika miljöer.

Låt mig inleda lite tråkigt och sätta ett frågetecken för en svensk sommartradition. Jordgubbar och mousserat är en svensk sommar, ibland med söt choklad på gubbarna. Stämningen infinner sig alltid bland vännerna men hur smakar det? Lite blandat misstänker jag. Har du en torr och syrerik champagne, t.ex. en yngre champagne Blanc de Blancs, så skapar sötman i jordgubbarna en upplevelse högre syra och mindre sötma i Champagnen. D.v.s. champagnen blir stramare och surare. Vill du fortsätta med jordgubbarna så köp ett mousserat med mer sötma, kanske en Prosecco med 12 – 15 g socker.

Cava växer som bekant i varmare klimat. Detta ger mer frukt, fylligare, mindre brödigt och rundare i smaken än champagne. Cavan är numera oftast torr varför vi undviker jordgubbar och söt frukt. Den är fyllig och därför passar småtappas med charkuterier bra till.
Syrlig frukt, t.ex. gröna äpplen, citron blir en bra kombination till skaldjur med citronmajonäs eller crême fraîche – gärna toppat med dill eller rivet citronskal. Lättare fisk- och fågelrätter fungerar utmärkt till cavan så länge du har syra i sås och/eller tillbehör.
Vill du testa lite ost till så rekommenderas lättare ost som färskost eller vitmögelost.

Champagne, ett mer allroundvin finns inte när det gäller att kombinera till mat. Med sin höga syra, bubblor som putsar till kantiga smaker gör att champagnen trivs utmärkt i många matsällskap.
Till en början bör vi skilja på Blanc de Blancs (BdB) och Blanc de Noirs BdN). Den förstnämnda champagnen är gjord på Chardonnay och är oftast mer elegant och stramare. BdN är gjord på Pinot Meunier och Pinot Noir som ger ett fylligare och djupare champagne med mer inslag av äpplen. Lägg till att champagnen utvecklar komplexitet, djup i smakerna under sin mognad.

Till BdB tänker vi lätta tilltugg eller maträtter med hög syra, lättare smaker men gärna med lite fett. De söta tillbehören har vi valt bort sedan tidigare. Salmalax, gröna äpplen, skaldjur, toast skagen eller löjrom med tillbehör är säkra kort. 

BdN klarar lite mer kraft i tilltuggen. En Foie Gras med lite rostat bröd trivs med en kraftigare champagne. Charkuterier fungerar i olika former, en koncentrerad svampstuvning likaså.

Har vi tagit fram en mogen årgångs champagne så har vi mogna äpplen, kanske lite höstsmaker – löv, kompost, jordighet och samtidigt har syran minskat något lite i intensitet. Skillnaden i smakupplevelsen mellan BdB och BdN minskar också. Detta öppnar upp för smöriga tilltugg, stekt fisk, gratinerade skaldjur och inte minst svamp och tryffel. Vi kan då också välja hårdostar som parmesan, comté eller gruyére.

Crèmant kommer från Frankrike och distrikten utanför Champagne. När det gäller tilltugg och mat hänvisas till vas som skrivit gällande Champagne.

Prosecco kommer från Italien. Mousserat med lite färre bubblor, oftast lite mer sötma. En bra sällskapsdryck och det blir att att plocka fram jordgubbar, sötare frukt som tilltugg. I övrigt hänvisar jag till vad som står under Cava med tillägget att du lägger till tillbehör med sötma.

När det gäller mousserat från övriga världen så utgå ifrån syranivån i vinet samt hur fyllt det är. Hitta sedan vägledning i det som sagts ovan.