Vin och mat skrivs det mycket om. Lätt ska mötas med lätt och tyngre med tyngre. Smakerna i vinet ska möta råvarornas. Råvarorna kan smaksättas men det är framförallt såsen du har möjlighet att smaksätta för att spegla vinet.

Smakerna ska byggas harmoniskt och koka in under längre tid. Smaksättning kan ske med bl.a. bär, frukt, kött/fiskrester, torkat eller rökt kött, smaksatt vinäger, rotfrukter och kryddor/örter. Druvan Sangiovese smakar t.ex. betydligt bättre om sås eller tillbehör har en smak av mogna körsbär. Svarta vinbär eller lite persilja, körvel i såsen kan lyfta Cabernet Sauvignon o.s.v. Börja lite försiktigt med bär m.m., smakerna du ska spegla ska finnas i bakgrunden – inte dominera såsen. De ska bli tydliga först när du får vinet i munnen. Prova dig fram, det är som vanligt – träning ger färdighet. Börja med att koka och bygg din vanliga sås, gör lite mer än vanligt. Fördela såsen mellan två grytor, den första låter du stå och där har du din vanliga sås. I den andra grytan tillsätter du bär, frukt eller annan smaksättare. Välj smaksättare utifrån vinets smaker. Provsmaka och smaksätt tills du är nöjd. Prova de båda såserna med lite vin. Blev det någon skillnad?

De största druvornas smakpartners kommer att presentera i blogginlägg framöver som du hittar du längre ner på förstasidan, under fliken mat och vin eller genom att söka bland kategorier till höger.