Vinprovning höstviner

Höstens viner o mat blir kraftigare och frågan blir mer aktuell – Vad blir det för vin? Kombinationen blir enklare om man börjar med vinet och sedan hittar mat och smaksättning som passar. Fick förtroendet att hålla en vinprovning för ett större sällskap och valde hösttema.
Vi började med en Cremant de Bourgogne, Clottilde Davenne och kände oss välkomna. Blev myckett uppskattad, nr 7725 och 169 kr.

Under provningen testade vi fyra viner.
Vi började med att bekanta oss med druvan Gamay. Kanske lite obekant och många kopplar den till enklare Beaujolais viner. Mycket lätta viner som lanseras i november årligen. Kvällens vin är något annorlunda, kommer från ett bättre område. Brouilly med nr 75617, 199 kr.

Vi fortsatt med sommarens dunderfynd, en Sangiovese levererad av Chiara Condello – bästa unga vinmakare i Italien för något år sedan. Al Valeri, kostar 129 kr och har nr 51901.

Därefter testade vi Piemonte, en Barbera dÁlba Superiore från Molino. Nr 50646, 219 kr.

Vi avslutade provningen med att ta oss till norra Rhône, en Crozes-Hermitage från Domaine Combier. Nr 70422 och kostar 219 kr.

Deltagarna hade svårt att hitta en vinare bland fyra goda viner. Barberan var nog den som fick flest röster.

Till den efter följande måltiden serverades en Bourgogne Aligoté, Clothilde Davenne till förrätten. Vinet var nytt för de flesta och en stor positiv överraskning. Många lovord om vinet, passar i bersån eller till en laxsmörgås – testa gärna. Nr 51929, 129 kr.

Huvudrätten kompletterades med en GR 174, priorat, nr 2770, 189 kr. Även denna mycket uppskattad.


Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*