Denna sida kommer att fyllas med kuriosa, fakta och tankar kring vin. Texterna är ofta sammanfattningar av blogginlägg. Har du frågor kring vin, hör gärna av dig så kanske vi kan jobba fram en intressant text tillsammans.

Flaskan betyder mest för miljön!

Är ekologiska viner de bästa för miljön? Spontant ja men det är inte alltid så. Den största enskilda faktorn för vinets miljöpåverkan är av utsläpp av koldioxid, CO2. Av systembolagets vinförsäljning genereras 84% av klimatpåverkan från glasflaskor. Ställ detta mot att endast 35% av vinvolymen säljs på flaska. Knappt två tredjedelar av volymen vin säljs på andra förpackningar men dessa genererar endast 16% av CO2 utsläppen. Förpackningen har störst betydelse för miljön.

Enligt Systembolaget motsvarar den potentiella klimatvinsten, om hela volymen vin säljs på klimatsmarta förpackningar, utsläppen från en bil som kör 1 500 varv runt jorden om året.

Hur är detta möjligt? Det krävs mycket energi vid tillverkning av glasflaskor, ju tyngre flaska desto mer energi. Råvaror till glastillverkning transporteras till fabrikerna. Färdiga flaskor transporteras via vinproducenten till svenska systembolag. Ibland på tåg men för ofta på lastbil. För lastbilen är vikten en större begränsning än volym. Många lastbilar rullar t.o.m. halvfulla då totalvikten är för hög för att lasta mer. Därför är de klimatsmarta flaskorna, mindre än 420 gr, ett bar val.

Kollade på utbudet av ekologiska- och naturviner. Hittade viner där flaskorna väger 650 gr eller mer. Här har producenterna missat något väsentligt och hur tänker Systembolaget? De får oss att tror att vi är miljösmarta trots att vårt köp skadar miljön 1,5 gång mer än om vi köpt vin i klimatsmarta flaskor. Naturligtvis finns det ekologiska producenter som tänker hela vägen och säljer vin på klimatsmarta flaskor.

Väger flaskan mindre än 420 gr är den klimatsmart och fungerar lika bra för vinet (källa Systembolaget). Systembolaget har nu börjat märka upp vilka viner som säljs på klimatsmarta flaskor. Vill du tänka ekologisk, välj klimatsmarta flaskor. 

Mer sötma ger mindre karaktär!

Under senare år köper vi allt mer av viner som innehåller mellan 5 – 18 g socker/liter (benämndes tidigare som halvtorra – har utgått som begrepp hos Systembolaget). Definitionen av torra viner är idag mer kopplad till din upplevelse. Enligt Systembolagets hemsida är viner med upp till 13 g socker att betrakta som torra. 
Många upplever en förhöjd sötma redan när vinet når 6-8 g socker/liter. Önskar du torra viner rekommenderar jag att köpa viner med mindre än 4 gram socker/liter.

Vad gör då lite sötma? Tar sötman överhand tonas druvans ursprungliga smaker ner. På samma sätt som nyskördade jordgubbar ger två smakupplevelser, en om du häller socker på och en utan socker. Kaffet blir också två upplevelser, naturell ger en tydlig kaffekaraktär. Socker i kaffet gör att beskan blir mindre och smakar bättre hävdar en del. 

Är då den högre sötman ett problem för hälsa, ev viktökning m.m.? Sötma i vin har en väldigt liten påverkan på din hälsa/vin. Här är alkoholen och de kalorier den innehåller en betydligt större riskfaktor. Ett glas rödvin, 15 cl, innehåller ca 100 kalorier, mer än 90 procent av dessa kommer från alkoholen. Läs hela inlägget här.

Den svenska utmaningen

Vinodlingen i Sverige växer sig allt starkare. Vårt klimat utmanar odlarna och det räcker med att läsa graferna ovan för att förstå utmaningen för de svenska vingårdarna. Det är mellan de gröna linjerna som klimatet ger möjlighet för druvorna att utvecklas.