Få ditt vin att växa!
Lite tillspetsat vill jag påstå att det är du som avgör din vinupplevelse!
Köper du vinet på väg hem från jobb, flaskan rullar runt i bilen, flera temperaturbyten och du korkar upp och fyller glaset en timma efter inköp så får du ofta hög strävhet och knuten (omogen) frukt. -Vinet kan upplevas lite stressat och omilt i sin framtoning.
Har vinet legat något år, plockar fram i god tid och luftar 1-3 timmar får du så mycket mer i glaset. Vinet bjuder på putsade tanniner som angenämt sköljer runt i munnen, utvecklad frukt slåss om uppmärksamheten och smaken sitter i länge. Du har fått vinet att slappna av, spänsten i ryggraden (strävhet och syra) finns men tar inte över utan släpper fram frukt och smakupplevelsen. Tänk dig skillnaden mellan färskt ohanterat oxkött och en bit oxe som är välhängd och mör. Skillnaden i smakupplevelse av köttet är självklar för de flesta av oss. Du får en liknande skillnad mellan en ohanterad vinflaska och en flaska som vilat sig i form och luftas.

Vi börjar med det enkla, lufta ditt vin!
För rött eller vitt, årgångsviner eller yngre viner kan luftningen vara avgörande för smakupplevelsen – smakerna öppnas upp och sulfiterna vädras bort. Det senare särskilt viktigt för bag in box-viner. Vin på box har även mer tillsatta sulfiter för att inte oxidera i förtid och tjänar även av den anledningen på att luftas.

Vissa vita viner får mer doft och smak om de luftas innan servering, framför allt fatlagrade viner i högre prislägen. Vissa vita viner har hög sulfithalt och svaveldoften kan rensas bort genom luftning.

Generellt sett kan man säga att alla viner vinner på att luftas. I synnerhet knutna, unga och strama rödviner.
Har du en vinkaraff, gärna med en s.k. ”luftare” hemma häller du i vinet, snurrar karaffen några varv och låter sedan vinet stå i minst en halvtimme. En halvtimme kan räcka men 1-2 timmar är ofta bättre. Vissa viner behöver längre tid, ett riktigt knutet rödvin kan behöva luftas i ca 3h.

Varför lagra vin? 
Främst därför att vinerna ska mogna och utvecklas till en angenäm smakupplevelse. Vinproducenterna börjar sälja sina viner så fort de uppnått klassificeringsregler m.m. Vinet fortsätter att utvecklas i flaskan, i vissa fall under flera år. Tanninerna putsas till, syran blir mer angenäm och den knutna frukten frigör sina smaker, ja vinet vilar sig i form!

Ofta skyndar vi för att fylla vår lagringsplats. Vi köper ett par flaskor av varje då vi vill ha viner från olika länder, av olika karaktärer m.m. Resultatet blir oftast att alla vinerna har samma mognadshorisont. Vi kan inte följa vinets utveckling över tid och missar kanske dess peak. Köper du vin för att lagra i 5 – 10 år, välj med omsorg, köp minst 6 flaskor och när vinet nått sin peak har du några flaskor att bjuda dina bästa vänner på. En femårig horisont för att bygga upp sitt vinförråd är rimlig, sedan köper du årligen för att behålla kontinuiteten med att dricka utvecklade viner.

Vinkällare för konsumtion och lagring
De viner vi köper för konsumtion i närtid mår bra av att ligga till sig några månader. Vinet vilar ut och frukten samlar kraft till en mer angenäm smakupplevelse. Vinkällaren bör innehålla favoriter med olika karaktär för att matcha olika maträtter/tillfällen. Fyll på efterhand som du konsumerar, vinerna mår bra av att vila sig i form, alt från 1 – >10 år. En genomströmnings hastighet av husviner på 6-12 månader brukar fungera utmärkt.
Andra viner köper vi för att de ska lagras under några år. Det är viner med hög syra, tanniner och oftast från lite svalare vinregioner. Gärna också från lite bättre årgångar och här kan du få bra vägledning av systembolagets årgångstabell.

Vad ska du då tänka på när du väljer förvaring för dina viner?

  • Absolut stillhet. Inga vibrationer från kylsystem, tvättmaskiner, spring i lägenhet/hus – absolut stillhet gäller. Väljer du att förvara i en vinkyl, köp kvalitet och försäkra dig om att den är vibrationsfritt.
  • Mörker. Kan locka att exponera vinerna men du får viner med en kortare livslängd. Hitta den mörkaste platsen i ditt boende.
  • Temperatur. Jämn temperatur är mer avgörande än antal grader. Varierar temperaturer med mer än 2 grader per dygn eller 5 grader under ett år så förkortar du livslängden på vinet. Under 10 grader behöver du inte ha. Själv har jag 13 grader året runt, är en lämplig temperatur sett utifrån både utifrån vinets utveckling och driftsekonomi.
  • Ventilation. Luften behöver cirkulera så att du minimerar risk för påverkan av dålig luft.
  • Luftfuktighet. Konsumtionskällaren – här behöver du inte tänka på luftfuktigheten. Vid längre lagring så är en luftfuktighet mellan 60 – 75% att rekommendera. Vid luftfuktighet över 70% fuktighet kan skada vinetiketter men också byggnaden. Lägre fuktighet kan påverka korkens förslutningsförmåga. Finns olika uppfattningar om detta, själv har jag mätt upp en luftfuktighet mellan 48 – 62% under året och det har fungerat bra under drygt 15 år.