Här hittar du viner med olika karaktärer och i varierande prisklasser. Viner som mår bra av att vila sig i form, d.v.s. ligga och utvecklas till en än större smakupplevelse. Omdömena utgår ifrån en skala 1 – 5 vinglas där publicering sker av viner med tre till fem vinglas, se nedan. Hänsyn tas till prisklass – dvs vinerna jämförs med andra viner i samma prisläge.

Ska du få ett bra innehåll i din vinkällare krävs eftertanke, lite tid för provsmakning och inköp. Min vinkällare är förslag på viner och kommer att innehålla viner med olika karaktärer för vardag och fest. Jag har delat in den i tre prisnivåer och du väljer själv vilka viner som passar dig. Några gånger per år daterar jag upp förslag om innehåll.

Kom ihåg att vinet är levande, utvecklas över tid och visar olika skepnader beroende på sin omgivning. Omdöme om vin är ett bra stöd men “vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse” (Anders Röttorp). Med detta sagt – låt dig inspireras och hitta dina favoriter.

Varför en vinkällare? 
Främst därför att vinerna ska mogna och utvecklas till en angenäm smakupplevelse. Vinproducenterna börjar sälja sina viner så fort de uppnått klassificeringsregler m.m. Vinet fortsätter att utvecklas i flaskan, i vissa fall under flera år. 

Ofta skyndar vi för att fylla vår vinkällare. Vi köper ett par flaskor av varje då vi vill ha viner från olika länder, av olika karaktärer m.m. Resultatet blir oftast att alla vinerna har samma mognadshorisont. Vi kan inte följa vinets utveckling över tid och missar kanske dess peak. Köper du vin för att lagra i 5 – 10 år, välj med omsorg, köp minst 6 flaskor och när vinet nått sin peak har du några flaskor att bjuda dina bästa vänner på.

Vinkällare för konsumtion och lagring
De viner vi köper för konsumtion i närtid mår bra av att ligga till sig några månader. Vinet vilar ut och frukten samlar kraft till en mer angenäm smakupplevelse. Vinkällaren bör innehålla favoriter med olika karaktär för att matcha olika maträtter/tillfällen. Fyll på efterhand som du konsumerar, vinerna mår bra av att vila sig i form under några månader. En genomströmnings hastighet i konsumtionskällaren på 6-12 månader brukar fungera utmärkt.
Andra viner köper vi för att de ska lagras under några år. Det är viner med hög syra, tanniner och oftast från lite svalare vinregioner. Gärna också från lite bättre årgångar och här kan du få bra vägledning av systembolagets årgångstabell.

Vad ska du då tänka på när du väljer förvaring för dina viner?

  • Absolut stillhet. Inga vibrationer från kylsystem, tvättmaskiner, spring i lägenhet/hus – absolut stillhet gäller. Väljer du att förvara i en vinkyl, köp kvalitet och försäkra dig om att den är vibrationsfritt.
  • Mörker. Kan locka att exponera vinerna men du får viner med en kortare livslängd. Hitta den mörkaste platsen i ditt boende.
  • Temperatur. Jämn temperatur är mer avgörande än antal grader. Varierar temperaturer med mer än 2 grader per dygn eller 5 grader under ett år så förkortar du livslängden på vinet. Under 10 grader behöver du inte ha. Själv har jag 13 grader året runt, är en lämplig temperatur sett utifrån både utifrån vinets utveckling och driftsekonomi.
  • Ventilation. Luften behöver cirkulera så att du minimerar risk för påverkan av dålig luft.
  • Luftfuktighet. Konsumtionskällaren – här behöver du inte tänka på luftfuktigheten. Vid längre lagring så är en luftfuktighet mellan 60 – 75% att rekommendera. Vid luftfuktighet över 70% fuktighet kan skada vinetiketter men också byggnaden. Lägre fuktighet kan påverka korkens förslutningsförmåga. Finns olika uppfattningar om detta, själv har jag mätt upp en luftfuktighet mellan 48 – 62% under året och det har fungerat under drygt 10 år.