Rosévinerna är f.f. lika med Frankrike och framförallt Provance. Av de populäraste rosévinerna kommer två av tre från Frankrike. Frukten, syran, en klädsam beska gör rosé från Frankrike lite unika. Naturligtvis påverkar druva och vinifiering varför val av mat och smaker varierar. Samtidigt är rosé en perfekt solist att njuta av en ljummen sommarkväll – solnedgång, röda bär och en svalkande syra.

Rosé från Provance ärljusare och lättare. Bra syra, milda bär-/fruktsmaker och kanske lite uppfriskade grapetoner som avslutning. Fungerar utmärkt som svalkande solist en varm sommardag, kanske skaldjur, några bär från vinet eller en lättare färskost till. Sök tilltugg med hög syra, lite krämiga med sälta. Hittar du ingen sötma i rosévinet undviker du sötma i tilltuggen.

Rosé finns även i kraftigare tappning och dessa underskattas som måltidsdryck. Sommarsalladen med kyckling, halstrad tonfisk, kall kalv med sommar örter passar utmärkt till ett glas fylligare rosé. Lättare grillade kötträtter med grönsaker och kanske en bit getost blir utmärkt till ett smakrikt rosévin. Sommarens paella nästan skriker efter ett smakrikt rosévin. Bouillabaissen och rosé är som ett lyckligt gift par, testa gärna att koka med rosévin istället för vitt vin. Prova dig fram, smaksätt med örter, olivolja/oliver, tomater och citrus så förflyttar rosévinet och maten dig till en ljummen sommarkväll i Provance.

Vill du utmana rosévinet? Låt ett smakrikt rosévin gå på date med kalvfärsjärpar, örter, blomkålspuré och sallad med torkade tomater, oliver och lök. Fylligt rosevin från Tavel, t.ex. en Lauzeraies, är lämpligt att servera till.