Italienska viner – av gammal vana?

Våga välj nytt vin - en större smakupplevelse!

Frågan besvarar du bäst själv men köpmönstret är tydligt, vi köper mer och mer av italienska viner på Systembolaget. Våra vininköp tenderar att bli enahanda, vår kost är som tur är mer varierad och erbjuder olika smakupplevelser.

Varför dessa traditionella vininköp, är det av gammal vana? Smakar de italienska vinerna bäst eller har det gått mode i vin på samma sätt som färger, kläder …..? De flesta av oss köper säkra kort – det smakade bra senast. Köttbullar är underbart gott då och då, men inte helg efter helg. Dryck till mat upplevs bättre om den varieras. Oavsett om det är alkoholfritt, öl eller vin så ger ursprung, råvara, tillverkning och hantering olika dimensioner av njutning. Tryggheten att hålla sig inom komfortzonen, att krydda köttbullarna likadant, samma sås och tillbehör ger oss inte nya upplevelser. 
Men hur smakar köttbullarna med annan kryddning, sås och andra tillbehör? Det vet vi inte förrän vi provat. På samma sätt är det med måltidsdrycken, ölen eller vinet. Vi bör variera och gränser vinner på att testas.  När det gäller mat lyssnar vi ofta på kockar på toppnivå, kommer med nyhet efter nyhet. Varför är vi så konservativa med drycken?

Att variera druvor/råvara, länder och prislägen ger garanterat nya upplevelser. Låt din nyfikenhet styra dig vid nästa vininköp, välj ett vin du inte provat tidigare.

Är då de italienska vinerna bäst? Som sagt det avgör du! Kollade på Vivino – en app som av många anses ge de bästa vinrekommendationerna. Deras topplista över bästa viner just nu är intressant. Portugal har de två bästa vinerna. Topp fjorton innehåller i övrigt sex franska viner, två från Argentina och USA samt ett vin från vardera Australien och Spanien. På 15:e plats kommer den första italienaren. Låt vara att listan innehåller viner i prislägen som ligger högt över vad vi normalt betalar. Den ger dock en bild av var hantverket att tillverka vin är som bäst och kunskapen följer med ner i mer normala prislägen. Kanske testa ett vin från länder bland topp 14 nästa gång!

Jodå, jag drack ett italienskt vin i går kväll, det var gott men variation utvecklar och skapar nya upplevelser. Precis vad semestern levererar. Varför inte prova en

  • fruktdriven Dom Rafel, nr 2229, Portugal – 119 kr,
  • mustig Dehesa la Granja, nr 4505, Spanien – 119 kr, 
  • insmickrande Cartlidge Browne, nr 79245, USA – 149 kr,
  • eller en underbar Geoff Merill, nr 6285 kr, Australien – 199 kr

nästa gång du grillar.

Ha en fortsatt skön sommar!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*