Midsommar – sill och vin!

Testa vin till sillen!

Av tradition dukar vi fram sill, öl, snaps, blåklint och vallmo lika naturligt som vi dricker kaffe eller te till frukosten. Vi håller oss inom komfortzonen, säkra kort med högsta igenkänningsfaktorn. Midsommar är tradition!
Dags att utmana? Kanske prova lite annorlunda drycker i år. Naturligtvis finns alkoholfria alternativ men kanske testa ett glas vin till sillen? Vågar du hänga med ut på otrampad mark och ett äventyr?

Vitt, rosé eller mousserat?
Sillen innehåller salt, syra och kryddor. Är också fet och ofta tillsätter vi lite sötma vid inläggningen. Vi söker därför vin som har en hög syra och fräschör, blommiga eller fruktiga toner, fylligt – nästan lite ”oljigt” och inslag av restsötma.

Vitt vin
En halvtorr Riesling som bjuder på blommighet och dess fräscha inslag passar bra till t.ex. skärgårdssill eller senapssill. Hitta ett vin medelhög syra och fetman i inläggningen blir len och smakrik.
Alsace och Gewürztraminer bjuder på kraftig prägel av blommor, lätt kryddiga doft- och smaker vilket ger en härlig smakupplevelse till sillen. Pinot Gris från samma område fungerar minst lika bra. Förutom syra och frukt har vinet en pepprighet som tävlar med kryddan i sillen om munnens gunst. 

Rosé
Leta efter rosévin med hög och frisk syra samt frukt-/bärtoner – gärna frukt/bär som du har med i inläggningen. Annars kompletterar du inläggningen med de bär du hittar i rosévinet. Syra och fruktsötma i vinet får kryddor och sötma i inläggningen att spela upp en hel smaksymfoni i munnen. Testa gärna till matjessill, fransk löksill eller klassiskt inlagd sill. 

Mousserat
Bubbel är alltid trevligt och innehåller en hög syra. Har du sill som matchar syran i vinet, t.ex. svartvinbärs sill, fungerar mousserat riktigt bra.  Sedan är mousserat alltid en stämningshöjare så varför inte?

Förslag på viner till sillen:
Vitt vin:         Pinot Gris Premium Réserve, Tyskland, nr 2899, 97 kr.
Rosé:            Tommasi, Italien, nr 72433, 89 kr.
Mousserat:   Louis Bouillot, Cremant de Bourgogne Rosé, nr 7781, 129 kr.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*