Albariño i Spanien och Alvarinho i Portugal, samma druva. Bra syra, friskt med smaker av bl.a. gröna äpplen, citrus, melon och päron. Oftast lagrat på ståltanke medan de mera fylliga vinerna delvis legat på fat.
Ostron, musslor och övriga skaldjur är som gjorda för druvan. Tänk saltstänk från atlanten, vind som tar i och dofter av havets mineralitet. Hitta dessa smaker, friska och syrerika tillbehör, rödlök i vinäger, citron och havssalt. Salma lax kan ersätta skaldjuren. Lättare fiskrätter med citronsås, kycklingsallad med syrlig balsamicovinäger/gröna äpplen är andra ljuvliga kombinationer. En fatlagrad Albariño matchar den stekta fisken med mild och frisk sås samt smörslungade nypotatis.
Vill du testa gränser så prova en fatlagrad Albariño till medelhet asiatisk mat.
Läs mer om gröna druvor och mat här.
Bli först med att kommentera