Grenache och mat

Grenache odlas i många länder och heter i Spanien Garnacha. Den kallas Cannonau på på Sardinien. Oftast är druvan i en cuvée med en eller flera andra duvor. Begreppet GSM-viner är ett vedertaget begrepp och beskriver en cuvée med Grenache – Syrah – Mourvèdre.


Druvren och elegant Grenache är oftast lite ljusare rött vin med röd fruktighet, rund och angenäm i munnen, något lättare tanniner och en blygsam lakrits/örtighet i en varm och angenäm avslutning. Ofta lite högre alkoholhalt. Dessa kommer främst från det varma klimatet i Spanien, Kalifornien och de varmaste delarna av södra Frankrike.
Druvren Grenache fungerar utmärkt till fläskkött, entrecote med skysås där hallon eller tranbär och kanske lite fänkålsfrön kokt med. Eleganta rätter där texturerna inte får bli för kraftiga. Grenache till fågel med sky med mild smak av fänkål och puré på kronärtskocka blir alldeles utmärkt.

Cuvéer med Grenache ger ett mörkare vin, kraftigt och en bredare smakpalett fynd med mörka fruktsmaker. Tanninerna mer märkbara. Syran balanserar med frukttoner, örtighet och har en lång och smakrik avslutning.
Du hittar dessa viner från bland annat Södra Rhône, Languedoc, Priorat, eller Kalifornien. De kräver smakrik mat, gärna med kraftigare texturer och sås. Mörkt kött, grytor, långkok och långkok fungerar utmärkt. Ugnsstekta rotfrukter, kanske en puré. Låter du lakritsen från fänkål hänga med bygger du bryggan till vinet. Lamm med kryddor från Provence och en välreducerad sås, gärna med lite fett, vitlök, timjan m.m. – ja mycket godare blir det inte.

Grenache är en druva som passar det svenska köket mycket väl. Våra härliga kötträtter med gräddsås, gratänger, smakrika hemlagade burgare med ost och krämighet eller varför inte till långkoken? Ja genuin svensk matlagning kräver en Grenache, gärna en cuvée från södra Rhône-dalen, kanske från Gigondas!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*