Sauvignon Blanc o mat

Från Loiredalen har druvan spridit sig till de flesta länderna i nya världen. Vinerna får olika karaktär beroende var de odlas men smaker som krusbär, fläder, lime med inslag av tropiska frukter finns alltid. Ståltankslagrad Sauvignon Blanc (bl.a. Loiredalen och Nya Zeeland) är lätta och utvecklar en hög syra, smak av nässlor, blött gräs, svart vinbär och sparris. Ekfatslagrad Sauvignon Blanc (t.ex. Bordeaux) har de typiska smakerna men en avrundad syra, vanilj/nötighet och ofta en örtighet. Dessa viner blir lite fylligare och kan drickas till varm mat som fisk eller fågel.

Sauvignon Blanc är perfekt att dricka som sällskap vin, den höga syran gör kombinationen med getost perfekt. Lätta rätter med tydliga inslag av syra, en grön ärtsoppa, pocherad vit fisk med citronsås, sparris och lite örter är utmärkta kombinationer.
Fatlagrad Sauvignon Blanc matchar stekt fisk, citron och färska örter och smörslungad broccoli. Sommargrillens kyckling, medörter och smör med tillbehör där du är undviker sötma smakar underbart.
Prova gärna en kraftig Sauvignon Blanc till kokta kräftor. Vill du dricka Sauvignon Blanc till övriga skaldjur så välj en ståltankslagrad Sauvignon Blanc, glöm inte syrerika tillbehör som citron, Créme Fraiche med lime och eller koriander.

Läs mer om gröna druvor och mat här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*