Vin till Sparris

Älskar du sparris då är din bästa tid när fåglarna börjar sjunga, växtligheten börjar knoppas och i södra Sverige blommar vitsipporna. Sparris kan serveras på många sätt och valet av vin beror på tillbehör. Sparris är i grunden lätt och len med inslag av beska, låg syra. Utan tillbehör passar ett vitt vin med lägre syra. Silvaner/sylvaner är ett utmärkt val som lyfter smaken i sparrisen utan att ta överhand. Har du ett syrerikt vin, komplettera med en syrlig vinigrette.

Serverar du med kraftigare tillbehör, t.ex. en syrlig hollandaisesås, riven parmesanost, stekt potatis krävs ett lite kraftigare vin. Grauburgunder (Pinot Gris) från Tyskland, kanske rentav från Rheinhessen, är ett bra alternativ. Finns tyvärr inte så stort utbud på systembolaget men Groh Organic – nr 5551, pris 119 kr – passar utmärkt. Chenin Blanc är ett annat alternativ, gärna från Sydafrika. Får jag föreslå en Kloof Street, nr 73702, 139 kr, fantastiskt god.

Serverar du sparrisen tillsammans med en sallad, syrlig vinegrette och kanske lite lax till så passar en krispig Sauvignon Blanc till. Finns flera bra alternativ från Loire.

Röda viner ger sparrisen en smak av konservburk/metall, inget att sträva efter. Roséviner kan ge samma smakupplevelse. Med andra ord är det vitt vin som gäller, alternativet är ett belgiskt klosteröl.

Smaklig måltid!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*