Fredagsflight 100!

Inspirerad av våren, sol och värme blev längtan efter Champagne, Sauvignon Gris och Priorat för stark. Provade en laguppställning som fick gästerna att må bra!

Champagne
Franck Bonville 2012, Grand Cru Blanc de Blancs Azis, BS nr 79471, 485 kr. Små tilltugg – kanske anklever, charkuterier eller skaldjur. Champagnen har bra syra, bubblor som spritter av liv, genuin smak av citrus, gröna äpplen, mango och mineraler. En klassupplevelse helt enkelt. Utmärkt som aperitif, till foie gras, ostron och de vanligaste tilltuggen men fungerar också till en pocherad fisk. 
🍷🍷🍷🍷

Sauvignon Gris
Casa Marin, Chile, BS nr 70494, 179 kr.
Syster till Sauvignon Blanc, snacka om struktur och tydlig smak. Krusbär, gröna toner av gräs och äpplen, mineral och kraft att hantera smakrik mat. En druva som bör finnas på allas bucket list.
Skaldjurs cocktail med mango, avokado, rädisor och sockerärtor som marinerats lätt i asiatiska toner hanterades av syran och munnen blev en scen där vinet spelade ut hela sin repertoar – alldeles underbar! Smakrikt med uthålliga smaker och volym som ger bestående intryck – har du provat lär det snart köpas in en ny flaska. Smakupplevelsen, hantverket, en ovanlig druva och ett överkomligt pris ger vinet högsta betyg.
🍷🍷🍷🍷🍷

Priorat
Lamm, ugnsbakade grönsaker, spetskål och potatis, olivolja med örter, vitlök och citron bara längtade efter en mogen Priorat. Började med en Vinya del Vuit 2007 – Vuit-gänget skapar upplevelser! Tyvärr går den inte att få tag på i Sverige.
Provade även en Marge 2016, BS nr 70562 för 260 kr, som verkligen överraskade. Behagliga tanniner och bra syra gav elegans och struktur. Ung men ändå så vuxen. Mörka smaker av björnbär, blåbär och viol lever i harmoni med örter och choklad. Röda toner från körsbär växte fram och stödet från mineralerna gav en lång avslutning. Ett vin för sommargrillen med kraftigare tillbehör, fin middagen med ox- eller lammrätter eller varför inte en gryta. Ett vin när du vill unna dig något extra och naturligtvis finns den i vinkällaren.
🍷🍷🍷🍷

1 Trackback / Pingback

  1. Paella – när spanien är som bäst! – vinprovning – vin & mat – din sommelier

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*