Marsanne – Rhoné druva som blivit världsvan!

Bild mia@buchman

Vi lär känna en av de gröna druvorna i Rhône – Marsanne. Den härstammar från Rhône och är känd sedan 1700-talet. En ganska svårodlad druva, som är känslig för sjukdomar och vill inte ha för varmt eller för kallt.

Det krävs en duktig vinmakare för att göra riktigt bra viner. DNA-analyser visar på att det finns ett släktskap med Roussanne. Druvan odlas också i USA (Kaliforninen & Washington), Australien, Italien, Portugal, Spanien, Schweiz, Nya Zeeland och Kanada. Druvan kom till Australien i slutet av 1860-talet och har odlats där sedan dess. Idag odlas 80% av världens Marsanne i Australien och vingården Tahbilk var en av de första att odla druvan och de kan nu stoltsera med att producera ett av världens äldsta viner gjort på Marsanne. Detta vin görs på druvor som först planterades år 1927.

De vita vinerna från St-Joseph, Crozes-Hermitage, Hermitage och St-Péray i Rhône tillverkas främst av Marsanne. Redan på 1700-talet ansågs de vita vinerna från Hermitage vara bland världens finaste vita viner av bland annat den amerikanske presidenten och vinkännaren Thomas Jefferson. I norra Rhône brukar druvan blandas med Rousanne och ibland med Viognier. Marsanne har en väldigt god potential till att åldras väl, särskilt när den blandats med Rousanne och den blir ofta lite rundare och mer komplex då.

Vinerna har ofta ganska djup färg och i smak och doft hittar man honungsmelon, gula päron, kaprifol, citron, honung, nötter, mineral och sälta. Odlas den lite svalare blir den ofta lite mer neutral i smaken. De fatlagras ofta, vilket ger än mer fyllighet. Med lagring kommer en oljig ton och mer komplexa aromer av bla nötter och trots att syran är lite lägre så är dom lagringsdugliga, upp till 15 år utan problem. De ganska aromatiska vinerna passar t.ex. utmärkt till kycklingrätter och stekt fisk.

Bild mia@buchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*