Corpinnat utmanar Cava med bättre bubbel!

Corpinnat, en utmanare som du inte får missa. Producenter som utmanat etablissemanget för de vill göra bättre viner och känna stolthet och få erkänsla för sina kvalitetsprodukter. Det är sådana initiativ som för utvecklingen framåt, ser till att vi får bättre viner att dricka med ökad njutning.
Corpinnat är precis en sådan utmanare, de jobbar för bättre viner för dig och mig. Du får inte missa bubblorna från Corpinnat!

Längtar du efter små inställsamma bubblor i glaset, balanserad syra och massor med gul frukt. Medelfylligt och passar som solist men också till tilltugg eller skaldjur eller lättare fiskrätter. Helt enkelt en spanjor i champagnekläder, ett måste att testa!
Varför inte en Gramona Imperial, nr 92682 för 249 kr. De tre typiska cava-druvorna o lite chardonnay. 60 månader på jästfällning.
Lite friskar III Lustros, nr 93467 för 360 kr. Här bjuds på 70% xarel-lo och resten macabeo. Friskt, fruktigt och 80 månader på jästfällning.

Penedés är Cavans hemmaplan. Traditonen är lång och Cavan föddes ”av en slump” i Penedés. Vi backar till slutet på 1800-talet då phylloxeran härjad i bl.a. Champagne. Producenterna i Champagne tvingades att köpa druvor, ofta från Penedés. Då föddes tanken om Cava, varför skicka druvor till Champagne när vi kan göra mousserat i Penedès! 
Champagnemetoden och inspiration från Champagne blev startskottet för Cava-produktionen. 

Sedan dess har utvecklingen gått framåt och tillverkningen har blivit mer industrialisera. Hantverket och kvalitet var inte alltid i förarsätet, ”gran volymen” blev för ofta ledstjärna. 
Ett gäng producenter, sju stycken, ville ändra på detta och skapa fler nivåer i klassificeringen inom DO Cava. Skapa en tydligare kvalitetsstämpel och mousserat vin av hög kvalitet.

2017 sa DO Cava nej till detta. De sju producenterna skapade då ursprungsbeteckningen Corpinnat med egen reglering och högre krav. Namnet Corpinnat är intressant då det fritt översatt betyder ”född i hjärtat av Penedès”. Det handlar med andra ord inte bara om produktion, det handlar om något större – att utveckla regionen Penedès, hållbarhet, samhället och stödja varandra. Ett kooperativt anslag som omfattar mer än vinet. Regelverket för Corpinnat säger bl.a.:

  • Corpinnat får endast produceras inom Corpinnats territoriella gräns
  • 100 % ekologisk eller biodynamisk vinodling, 
  • Producenten får ej köpa must, endast köpa druvorna från andra vinodlare inom området till ett anständigt pris och upprätta långtidskontrakt med andra vänner/odlare (kontrakt om minst 3 år). 
  • gynna traditionella och autoktona sorter framför utländska (högst 10 % av icke-lokala sorter kan användas).
  • Corpinnat-viner ska ges minst 18 månaders lagring på jästfällningen, och varje producent måste producera ett vin som når minst 30 månaders lagring och ett annat som åldras i minst 60.

Sammanfattningen blir given. Corpinnat ska säkerställa vinets ursprung, utveckla samarbetet, styras av kvalitetstänkande och göra mousserat vin som är ”best of top”. Idag har 12 producenter anslutit sig till Corpinnat och fler kommer att ingå framöver.
Det är inte Champagne, det är en Corpinnat som du kommer att älska!

Vill du veta mer om området så kolla länken nedan.
https://www.youtube.com/watch?v=P5N0ZVMwUyI&t=226s

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*