”Italian girls” – Underbarnet från Predappio !

I Italien prats det mycket om vad som händer inom vinbranchen. I ett land som ligger långt efter Sverige i jämställdhet och där traditionen är stark så sticker två unga tjejer ut och plockar hem utmärkelse efter utmärkelse inom vinbranschen.

Jag har skrivit om Giulia Negri (till höger) tidigare. Nu är det dags att uppmärksamma Chiara Condello, ”Underbarnet från Predappio”, “Sangiovesens förnyare”… kärt barn har många namn. Man kan inte annat än att charmas av deras kompetens som vinmakare, att de sedan är otroligt trevliga gör det inte sämre!

Strax utanför Forli i Emilia-Romagna hittar vi Chiara på den 70 ha stora egendomen Condé. När Chiara, som studerat allt annat än önologi, frågade om hon fick göra vin på ett hörn av familjens egendom i Predappio, svarade de kloka föräldrarna att det fick hon. Det har de inte ångrat. Kort sagt har succén varit total och idag har underbarnet Chiara tagit över hela vinproduktionen, och hennes viner återfinns på toppkrogar snart sagt världen runt. Och det köps bara in mer och mer, ja hur tänker du? Om några år är priserna tydligt högre….

Vad är det då som är så speciellt med Chiara? Till att börja med det där, att allt alltid blir bra, att hon får ut det bästa av förutsättningen. Sedan går det inte annat än imponeras av hennes förmåga att förena det fruktdrivna med balans och struktur. Något som kan låta enklare än det är – särskilt när vädrets makter inte står en bi. Bäst av allt är att, Chiara är under fortsatt utveckling och hon blir bättre och bättre för varje ny årgång!

Chiaras och Giulias utveckling får mina tankar att gå till Spanien, Priorat och Mas Martinet – Luis Perez. Han var en av de fem som etablerade Priorat men han gjorde något än större. Han fick en dotter, Sara Perez, som som snabbt tog för sig, vann respekt och utmärkelser över hela världen, skapade tillsammans med sina vänner Vuit-vinerna för att nämna något.De spanska herrarna till vinmakare lyfte på hatten. Bug och bock, och Sara Perez vann respekt och erkännande.


Sara visade vägen för tjejer/kvinnor och idag hittar vi ofta kvinnor som vinmakare på de spanska vingårdarna. Har Chiara och Giulia tagit samma ledartröja i Italien? Jag är övertygad om detta och att ”Italian girls” inspirerar yngre kvinnor och vi kommer att se färre mustascher bland de italienska vinmakarna framöver.

Ja, har du råd att inte köpa Chiaras viner nu? Du avgör men det är rea nu! Tittar vi fem år framåt lär de kosta skjortan, ja jag är rädd för det. Håll till godo!

Chiara Condello 2017, nr 91224, 169kr.
Sangiovese i framtida tappning, tillgänglig och elegant. Definitivt inte mer av allt, här har du balans mellan frukt, syra och lena tanniner. Allt samspelar och smakupplevelsen har djup och en bra avslutning. Passar till kötträtter, pasta eller en pizza med parmaskinka och mozzarella. Inte konstigt att vinet blev årets vinare i beställningssortimentet 2020 i Allt om Vins årliga pristävling. Varför inte testa en magnum? Nr 70260, 375 kr.
🍷🍷🍷🍷

Le Lucciole 2016, nr 78345, 425 kr
Förstår att vinet tar slut då och då. Stjärnkrogarna tar in vinet. Du hittar en elegans, en ballerina i gommen som bjuder dig på en harmoni i smakupplevelsen som inte många hittar i sangiovese. En typisk sangiovese på balettscenen. Slut ögonen, drick, njut och sväva iväg!
🍷🍷🍷🍷🍷

Le Luccioole Riserva 2016, nr 78607 magnum, 799 kr
Magnumflaska till festen. Magnum flaskans fördelar visar upp sig. Vi är kvar på balettscenen!!!
🍷🍷🍷🍷🍷

1 Trackback / Pingback

  1. Al Caleri – dunderfynd! – Vinprovning – Vin och mat – Vinkunskap

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*