Nebbiolo – älskad av många!

Bild @miabuchman

🍇Namnet tros komma från det italienska ordet för dimma ”nebbia”. När det är dags för skörd i Piemonte i oktober så bildas en intensiv dimma bland kullarna i Langheområdet där många av odlingarna ligger. Man tror att namnet kommer just därifrån.
En annan teori är att när druvan är fullmogen ser den nästan lite dimmig ut på skalet.
Det finns även en teori som tror att namnet kommer från Nobile, det italienska ordet för ädel.
Druvsorten är gammal och första dokumentationen kommer från 1266. 
DNA-tester visar på släktskap med den italienska druvan Freisa och Rhône-druvan Viogner.

🍇Druvan är svårodlad och kinkig, den kräver absoluta bästa lägen och låga skördeuttag är ett måste för att få viner av hög kvalitet.
Nebbiolo ger viner som har en låg färgintensitet och doft och smak av körsbär, nypon, tjära, läder och svamp.


🍇Druvan är svårodlad och kinkig, den kräver absoluta bästa lägen och låga skördeuttag är ett måste för att få viner av hög kvalitet.
Nebbiolo ger viner som har en låg färgintensitet och doft och smak av körsbär, nypon, tjära, läder och svamp.

Vinerna har en hög syra och en hög strävhet vilket gör dom extremt lagringsdugliga. Man kan lagra vinerna i decennier utan problem.
De mest berömda vinerna av Nebbiollo är Barolo och Barbaresco. 
Barolo är kraftfullare och Barbaresco elegantare.
Det finns ett talesätt som säger att Barolo är för advokater och Barbaresco är för älskare.

🍷Nebbiolo-viner är ypperliga matviner och en klassisk kombo är Barolo och Tryffel-risotto. Vill du läsa om mat till Nebbiolo? Läs här.

🍇Nebbiolo odlas på andra håll i Italien och har då synonymer såsom:
Chiavennasca (Lombardiet)
Picoutener/Picotendro (Valle d’Aosta)
Spanna (norra Piemonte)

🍇Och ja, Nebbiolo-älskare är ofta besatta av druvan 😍.

2016 tillhör en av de bättre årgångarna, köp dina favoriter och njut många år framöver!

Bild @miabuchman

Tack Vinkällan för text.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*