Blaufränkisch – doldisen från Österrike!

Bild@miabuchman

Blaufränkisch är en blå druva som främst odlas i Österrike, i Ungern och Tyskland. I Ungern kallas den för Kékfrankos och i Tyskland för Lemberger.⁠

Druvan kommer sannolikt från Österrike eller Ungern. Namnet Blaufränkisch är känt sedan åtminstone år 1862. Idag är det en av de mest planterade blå druvorna i Österrike. Majoriteten av odlingarna återfinns i vinregionen Burgenland. I Tyskland hittar vi de flesta odlingarna kring Württemberg och i Ungern i vinområdena Kunság, Eger och Sopron.⁠
Druvan odlas även i Kroatien, Tjeckien, Rumänien, Slovenien, Serbien och Friuli i Italien. Blaufränkisch har även börjat odlas i en liten utsträckning i USA, Kanada, Australien och Japan.⁠

Färgen på vinerna blir allt som oftast väldigt mörka i färgen och kraftfulla på smaken. Druvan kan ge allt från lätta och fruktdrivna viner till strama och fylliga. Smaknoter som björnbär, söta – till sura körsbär, plommon, kryddpeppar, svartpeppar, banan och mörk choklad vid ekfatslagring samt även en del vegetativa inslag kan upplevas och då som gräs och örter. Vad som styr slutresultatet är helt beroende på växtplats, jordmån och mognadsgrad på druvorna vid skörd. Ofta upplevs Blaufränkisch som stram i sin ungdom men mjukna med ett par års lagring.⁠

Det görs såväl ekade som oekade viner på druvan. De tyska vinerna är ofta ljusare och lättare i tonen än de från till exempel Österrike.

En känd korsning är den mellan blaufränkisch och sankt laurent vilket skapade druvan zweigelt.

Bild@miabuchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*