Cabernet Franc – druvan som skapat Bordeaux!

De flesta känner väl till Cabernet Sauvignon…släktingen Cabernet Franc har hamnat lite i skuggan av den välkända Cabben men absolut inte mindre intressant. Cabernet Franc är äldre än Cabernet Sauvignon, och DNA-teknik har visat att den tillsammans med Sauvignon Blanc är förälder till Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc är även förälder till Merlot och Carmenere, så druvan är viktigare än man kan tro.

Cabernet Franc tros ha etablerat sig i sydvästra Frankrike på 1600-talet när kardinal Richelieu transporteras sticklingar till Loiredalen. De planterades vid klostret Bourgueil där en abbot nämnd Breton (numera synonym för druvan) tog sig an plantorna. Under 1700-talet hade Cabernet Franc spridit sig till Bordeaux och distrikt såsom St-Emilion, Pomerol och Fronsac. Druvan kan göras i lätta viner som ska konsumeras tidigt men även i lite kraftigare, mer koncentrerad, lagringsduglig stil. Cabernet Franc doftar av röda bär, ofta hallon eller röda körsbär men i viner från svalare klimat kan det gå mot mer syrlig frukt som omogna hallon och tranbär. I varmare klimat eller om druvorna kunnat mogna mer kan mörkare bär komma in i bilden.

Ofta har Cabernet Franc en tydlig vegetativ grön karaktär som gräs, grön paprika eller svartvinbärsblad. Eller som vissa säger….Cab Franc doftar Jalapeño och grusgång. Druvan är känd som en av Bordeaux-druvorna och används med framgång i Pomerol och St-Émilion. Länge var det populärt att ersätta CF med Merlot men det börjar att skifta tillbaka till CFs fördel.

Vill du prova en genuin Cabernet Franc? Testa gärna Elegance från Chinon och producerat av Domaine de Noire. Jäst och lagrat på ståltank, fruktigt. Nr 79407 och kostar 179 kr.
En riktig goding till kalven är Dolia, samma producent. Jäst och lagrad på amphoror. Nr 79612 och kostar 299 kr.
Båda vinerna 100% Cabernet Franc

Vill man verkligen testa viner där Cabernet Franc visar sitt rätta jag ska man titta på Loire. De bästa kommer ofta från områdena Chinon, Bourgueil, Saint-Nicolas de Bourgueil och Saumur-Champigny. I Loire har vinerna hög syra och fräschör, en rustik elegans och blommigt örtiga toner som kan dra mot färskt gräs och det är toner som man gärna hittar i Cabernet Franc som odlas i svala områden.

Vill man prova ett vin från Bordeaux med övervägande del Cabernet Franc ska man prova Cheval Blanc som innehåller 60% CF. Druvan odlas i stort på alla platser där det odlas vin idag. Den odlas med framgång i Villány, Ungern. Man pratar ofta om att här har druvan verkligen hittat sitt andra hem då den ger magiska viner där. Den odlas i Italien och då framför allt i Friuli och Piemonte. Man hittar den även i Argentina, Chile och USA och då främst i Napa och i Washington State.

Bild @miabuchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*