Arneis – vit smakupplevelse från Piemonte

Arneis är en relativt svårodlad druva och därav namnet Arneis som fritt översatt betyder lilla rackaren.
Arneis har sin existens, delvis, tack vare ansträngningarna från en vinmakare, Alfredo Currado från familjen Vietti, som räddade den från utrotning.

Arneis odlas främst i byn Roero nordväst om staden Alba i regionen Piemonte i Italien. Arneis trivs bäst i svala klimat med antingen kalkrik och sandig jord för att få högre syra eller lerig och sandig jord för att ökad exotisk blommighet. Under 1970-talet var druvan på väg att utrotas. Flera producenter i området tog stora odlingbeslut under 1980-talet för att rädda druvsorten. Idag är Arneis från Roero en egen DOCG. I vissa kretsar kallas den Barolo Bianco.

Traditionellt har Arneis använts som blanddruva i viner skapade på Nebbiolo för att öka smaken av frukt och dämpa tanninerna och skapa en mjukare kropp. I övriga världen har Arneis sedan början av 2000-talet planterats i nya världen, bland annat i Kalifornien, Oregon och på södra halvklotet i Tasmanien och på Nya Zeeland. 
Arneis ger viner med relativt låg syra men desto mer smak. Persika, gult äpple, mandel, honung, muskot, päron.

Arneis passar bra till fiskgrytor gärna smaksatta med saffran, Risotto med svamp eller tryffel.

Synonymer: Bianchetto, Nebbiolo Bianco Filar di Lune Roero Arneis

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*