Albariño, elegans och finess – bara att njuta!

Druvan Albariño, även kallad Alvarinho i Portugal, odlas främst i Galicien i norra Spanien och i Vinho Verde i Portugal. På den spanska västkusten och då främst i Riax Baixas i Galicien har den odlats i 1 000 år och här kan man även hitta en av vinvärldens äldsta rankor, en Albariño som är över 300 år gammal!

Tidigare blandade man gärna druvan med andra lokala druvsorter, vilket gjorde att vinerna konsumerades mest lokalt då dom inte var så gångbara internationellt. När man senare började att renodla vinerna och satsa på druvrena Albariño fick den internationella publiken upp ögonen för vinerna och succén var ett faktum. Albariño blev en riktig trenddruva!

Druvan ger viner med hög syra och avspeglar mineraliteten i jordmånen. Viner är ofta lätta, friska och kan vara en aning pärlande med relativt låg alkoholhalt. Smaken drar ofta åt mogna stenfrukter som persika och aprikos, honungsmelon och intensivt syrliga citrusfrukter som grapefrukt och citronzest.Ofta känner man en påtaglig sälta. Oftast är Albariño lagrad på ståltank för att bevara de friska, citrusdrivna tonerna, men lagring på ekfat blir mer vanligt förekommande och ger viner med större komplexitet och fyllighet.

Albariños hemvist präglas av den kalla Atlanten. Där är det fuktigt, regnigt och blåsigt väder och även om denna lilla, motståndskraftiga druva med supertjockt skal står emot många av de problem som fukt i vingården kan orsaka, är det en dyr och lågavkastande druva att odla. Det är dock en druva värd sitt pris, och vinerna anses generellt sett ha mycket hög kvalitet. Vad äter man då till?

En ofatat Albariño med hög syra och fräschör passar utmärkt till skaldjur såsom ostron, räkor mm samt till lättare fiskrätter och sushi. En ekad och lite fylligare Albariño passar utmärkt till ex indiskt eller thai. Den låga alkoholhalten samt fruktigheten och fylligheten tar hand om det.
Varför inte prova en Albari?

Bild @miabuchmann

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*