Carménere – den bortglömda Bordeaux-druvan!

Den försvunna druvan – Carmènere – återupptäcktes 1994. Man kallade den för ”Lost child of Bordeaux” och var en av de ursprungliga sex blåa druvorna man använde i blandningarna i Bordeaux. 

Carménère var troligen känd som ”Biturica” av romarna och var en bas Bordeaux-vindruva tills phylloxeraepidemin utplånade de flesta franska vinstockar i slutet av 1800-talet. När vinproduktionen ökade igen årtionden senare undvek många vinodlare Carmènere, mycket på grund av dess mottaglighet för mögel.

 
Idag klarar druvan sig bra i Chile i Sydamerika och trivs bra i ett klimat som liknar delar av det vid Medelhavet: svala nätter med varma – men inte brännande – dagar. Ändå identifierades i mer än ett sekel chilenska Carménere-druvor av misstag som Merlot. 


1994 upptäckte ampellografen Jean Michel Boursiquot att formen på bladen och vindruvsklasarna var annorlunda än Merlot och att det var en annan druva. Räddad från utrotning är Carmènere känd för sin distinkta rökighet, kryddighet i form av kaffe, soja, grillat kött, mörka bär och örtartade toner som ex grön paprika, gräs, svartavinbärsblad och har blivit en avgörande druvsort för den chilenska vinindustrin.

2008 röstade Wine Spectator Magazine fram Clos Apalta 2005 från Casa Lapostolle i Chile som årets vin. Erkännandet av denna blandning av Carménère, Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot markerade druvans potential för excellens. Den 24 november firas Internationella Carmènere-dagen världen över för att hylla denna druva som man trodde var utrotad innan den återupptäcktes 1994. Bara att njuta!!

Bild mia@buchman

Tack Vinkällan för text!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*