Aligoté – en frisk doldis!

Bild @miabuchman

Aligoté har odlats i Bourgogne sedan 1700-talet men är inte känd av alla. Druvan odlas från norr till söder i Bourgogne och det är en druva som ofta uttrycker terroiren, eller jordmånen, den växer i. I centrala delen av Bourgogne och närmare bestämt Côte Chalonnaise hittar du byn Bouzeron och den enda kommunala appellationen för Aligoté, Bouzeron AOC. Druvan används både till stilla vita viner och mousserande, – Crémant de Bourgogne där druvans relativt häga syra gör sig mycket bra!

Den odlas också i Schweiz, Ukraina, Rumänien, Bulgarien, Ryssland, Kanada och USA, under andra namn. Synonymer inkluderar aligotte, alligotay, beaunie, chaudenet gras, giboulot, giboudot, griset blanc, mahranauli, plant gris, troyen blanc och vert blanc. Druvan är en korsning mellan Pinot Noir och Gouais Blanc. Vinet brukar vara friskt och fruktigt, ofta med doft och smak av gröna och gula äpplen, citron och nötter, örter och en mineralisk syra i avslutningen vilket är en följd av den specifika, mineralrika jordmånen.

Aligoté används ofta i druvblandningar med Chardonnay för att höja syrehalten. I Bourgogne aligoté AOC får du tillsätta 15% Chardonnay i vinet, medan detta inte är tillåtet i Bouzeron AOC, som ska bestå till 100% av Aligoté-druvor.

Bourgogne aligoté traditionellt är förknippad med Kir, den klassiska Bourgogne-specialiteten av vitt vin toppat med crème de cassis (svartvinbärslikör) som dök upp i Sverige på 1970-talet. Den är uppkallad efter den tidigare borgmästaren i Dijon, kaniken Felix Kir, som levde 1876-1968.

Vin på Alogoté är bra matviner och passar utmärkt till skaldjur, ostron eller getost.

Bild @miabuchman

Tack Vinkällan för text!

1 Trackback / Pingback

  1. Fyndpris på Aligoté från Clotilde Davenne – Vinprovning, vinguide, food & bevereges

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*