Här presenteras de vanligaste druvorna och deras bästa kompisar bland mat och kryddor/smaksättare. Provsmaka vinet och utgå ifrån de smaker du hittar. Lätta viner kräver lättare mat och fylliga viner behöver möta kraftigare texturer och mat. Tänk på att unga viner behöver annat sällskap än mogna viner. Viner från varma länder har oftast större inslag av frukt och bär än motsvarande druva från svalare klimat.

GRÖNA DRUVOR

Albariño/Alvarinho

Albariño i Spanien och Alvarinho i Portugal, samma druva. Bra syra, friskt med smaker av bl.a. gröna äpplen, citrus, melon och päron. Oftast lagrat på ståltanke medan de mera fylliga vinerna delvis legat på fat.

Ostron, musslor och övriga skaldjur är som gjorda för druvan. Tänk saltstänk från atlanten, vind som tar i och dofter av havets mineralitet. Hitta dessa smaker, friska och syrerika tillbehör, rödlök i vinäger, citron och havssalt. Salma lax kan ersätta skaldjuren. Lättare fiskrätter med citronsås, kycklingsallad med syrlig balsamicovinäger/gröna äpplen är andra ljuvliga kombinationer. En fatlagrad Albariño matchar den stekta fisken med mild och frisk sås samt smörslungade nypotatis.
Vill du testa gränser så prova en fatlagrad Albariño till medelhet asiatisk mat. 

Chardonnay
Den vanligaste vita druvan och som uppträder olika främst beroende på växtplats och vinifiering. Chardonnay som ej haft kontakt med ekfat är lättare och har friska, klara toner av citrus, frukt och mineral.
Ofta lagras det på ekfat och blir då fylligare och fruktigare med toner av bl.a rostat fat, inslag av kola/smör.

En ståltankslagrad Petit Chablis eller en Chardonnay från nya världen passar utmärkt en varm sommardag i trädgården. Skaldjur med citrustoner i tillbehören fungerar utmärkt. Varför inte ostron eller en musselsoppa. Varma rätter ska vara lättare, gärna en vitvins- eller citronsås till den pocherade fisken. Prova med en lättare färskost bland tillbehören.

Ekfatslagrad Chardonnay eller Chablis premier cru/grand cru matchar smörstekt fisk, grillade skaldjur, vitt kött eller fågel. Tillbehören får gärna innehålla lite sötma, rostade rotfrukter, majs, sparris eller tillsätt tropisk frukt. Fågel och vitt kött kan gärna få en honungsglaze för att spegla fruktsötman i vinet. Gratinerad hummer med mycket smör/ost och kryddor trivs bra med en ekfatslagrad och fruktigare Chardonnay. 

Sauvignon Blanc
Från Loiredalen har druvan spridit sig till de flesta länderna i nya världen. Vinerna får olika karaktär beroende var de odlas men smaker som krusbär, fläder, lime med inslag av tropiska frukter finns alltid. Ståltankslagrad Sauvignon Blanc (bl.a. Loiredalen och Nya Zeeland) är lätta och utvecklar en hög syra, smak av nässlor, blött gräs, svart vinbär och sparris. Ekfatslagrad Sauvignon Blanc (t.ex. Bordeaux) har de typiska smakerna men en avrundad syra, vanilj/nötighet och ofta en örtighet. Dessa viner blir lite fylligare och kan drickas till varm mat som fisk eller fågel.

Sauvignon Blanc är perfekt att dricka som sällskap vin, den höga syran gör kombinationen med getost perfekt. Lätta rätter med tydliga inslag av syra, en grön ärtsoppa, pocherad vit fisk med citronsås, sparris och lite örter är utmärkta kombinationer.


Fatlagrad Sauvignon Blanc matchar stekt fisk, citron och färska örter och smörslungad broccoli. Sommargrillens kyckling, medörter och smör med tillbehör där du är undviker sötma smakar underbart.
Prova gärna en kraftig Sauvignon Blanc till kokta kräftor. Vill du dricka Sauvignon Blanc till övriga skaldjur så välj en ståltankslagrad Sauvignon Blanc, glöm inte syrerika tillbehör som citron, Créme Fraiche med lime och eller koriander.