Grenache – förtrollande god!

Bild @miabuchman

Dags för ett druvporträtt av en av mina favoritdruvor. Grenache trivs i varmare klimat och odlas i Frankrike från södra Rhônedalen och ner över hela Languedoc-Roussillon, samt under namnet Garnacha i större delen av Spanien.

Det är också från Spanien den ursprungligen kommer. Den började odlas på östkusten i Aragonien och Katalonien och finns numera rikligt framförallt runt Medelhavet. Druvan är kanske mest känd från Södra Rhône, bland annat i Châteauneuf-du-Pape och från Priorat i Katalonien men trivs äv en i Kalifornien och Australien. Druvan är en av de mest odlade i världen. Den anses vara lättodlad och passar bra att odla i torra och varma områden.

Druvan har även andra synonymer, Uva di Spagna och Cannonau (Italien) och Aragones (Portugal). Beroende på vilket land och region druvan är odlad i ser vi tydliga smakskillnader på vinet. Grenachevin från Spanien, Australien och USA har en högre alkoholhalt med tydliga toner av hallon och en jordig ton. Viner av samma druva, tillverkade i Frankrike och Italien, är lättare med smaker av tobak, örter och torkade jordgubbar.

Grenache blandas oftast med andra druvor. Ofta väljer man druvor med mycket tanniner, eftersom Grenache i sig inte är särskilt lagringstålig. I Frankrike med andra medelhavsdruvor som till exempel Syrah, Mourvedre, Cinsaut, med flera. I Spanien blandas Garnacha till exempel med Tempranillo i Rioja. I Nya Världen har GSM (Grenache, Syrah, Mourvedre) blandningar blivit populära.

Grenache som gjorts för att drickas ung är ofta ofatad och lite lättare i stilen och smakar ofta jordgubb, hallon och örter och ibland vitpeppar. Vill du ha lite lägre syra är den ett bra alternativ till Pinot Noir. Dessa serveras med fördel lite svalare. Med lite ålder kan Grenache bli kryddigare, med mer peppar, nötter, läder eller charkuterier. Viner som fatlagras är ofta blandningar med andra druvor och alla typer av fat, ny och gamla, stora och små, med mera, används beroende på ursprung. Druvan är högavkastande och ger hög alkoholhalt, varför den är tacksam att använda även i billigare viner. Den förekommer även i roséviner och starkviner.

Bild mia@buchman

Tack till Vinkällan för text.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*