Rosé – matvin också!

De flesta förknippar rosé med sommar, sol och något svalt att dricka i skuggan. Men rosé är ju så mycket mer än det!

Rosé är fantastiskt gott att dricka till mat och då väljer man med fördel de mörkare varianterna. Ett av de mer kända rosévinerna i denna stil kommer från Tavel i södra Rhône, en appellation som bara får göra rosévin. Tavel ligger tvärs över floden Rhône, mittemot Chateauneuf-du-Pape, strax norr om Avignon. Drygt 900 HA är planterat med vinrankor och alla vingårdar ligger i kommunen Tavel.

Vinet har en lång historia och berömmelsen började med att kung Philip IV (1268-1314) red igenom sitt kungarike och stannade till i Tavel. Fortfarande kvar på hästryggen erbjöds han ett glas vin som han drack upp och ska efter sagt att ”Tavel är det enda goda vinet i världen!” Påvarna i Avignon hade vinet som favorit, likaså solkungen Louis XIV. Tavel har druckits av poeter och författare såsom Honore de Balzac och Ernest Hemingway.

1936 fick Tavel AOC-status och vid denna tidpunkt så låg vingårdarna uteslutande belägna på dom sandiga slätterna nära byn. Det var enkelt att skörda och närmare till vinerierna men vinrankorna producerade inte tillräckligt hög kvalitet på druvorna. 1965 började man istället att röja sluttningarna runt om från skog för att kunna anlägga vingårdar. Idag växer stockarna i 3 olika jordar.

Öster om byn, i riktning mot Chateauneuf-du-Pape, domineras det av galets roulés, runda, mjuka stenar från gamla flodbottnar liknande de som man hittar i vingårdarna i CNP. Vinerna härifrån ger mer mogna toner, mer frukt och lite högre alkoholhalt. Väster om byn, i sluttningarna, domineras jorden av kalksten och skiffer vilket ger viner med en mer stenig karaktär, så kallad mineralitet, en fin syra och mer aromatiska och blommiga toner. Slutligen så ger de flackare sandiga jordarna viner med mer elegans och struktur.

Grenache, Cinsault, Syrah och Mouvedre är huvuddruvorna som man använder men det är 15 druvor godkända. (Vissa uppger att det finns 9 godkända druvor då 6 st är varianter av de andra eller väldigt ovanliga.) Det är inte tillåtet att blanda rött och vitt vin för att göra rosé i Frankrike (med undantag av Champagne). När det gäller rosé kan man dock blanda röda och vita druvor (före jäsning), och man pressar sedan druvorna försiktigt efter en kort period av maceration (10–36 timmar) för att extrahera lite färg. I Tavel ligger en del av druvmusten längre med skalen och blandas sedan i den ljusare druvmusten, vilket gör vinet mer kraftfullt, mer tanninrikt och mörkare än andra roséer.

Vinerna är smakrika men eleganta med toner av körsbär, jordgubbar, hallon, apelsin, mineral och olika örter. Vinerna är riktigt bra matviner med massor med karaktär och smak. Så varför inte testa ett lite mer karaktärsfullt rosévin?

Bild @miabuchmann

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*