Rosé är aldrig fel!

Rosévin – ja det finns massor med fördomar. Inget vin till mat, smakar inget, ”kärringdricka” (förlåt), ofta får man höra värre kommentarer. Verkligheten är annorlunda – rosé är det mest underskattade och det mest användbara vinet!
Varma sommardagar under parasollen kan många av oss tänka ett glas rosé. Det är färre som väljer rosé till den välkryddade kycklingsalladen – testa det fungerar utmärkt. Grillad eller stekt fisk med primörer eller smörkokta svenska grönsaker – du får en ny upplevelse! De kraftigare rosévinerna passar utmärkt till örtkryddad fläskkött, dillkött på kalv passar inte sämre. Servera 10-12 grader och låt 2020 bli året då du upptäcker rosévinet!!
Lite vägledning får du här.

Les Lauzeraies Tavel 2019 – mer av allt!

Les Vignerons de Tavel, Tavel Frankrike, nr 2724 och 129 kr.
Druvor: 48% grenache, 32% cinsault och fem andra druvor.
🍷🍷🍷🍷
Rosévin med mer av allt och smakrikare än andra. Här hittar vi granatäpple, körsbär och persika och det finns en liten god strävhet, som gör att vinet passar utmärkt till lättare mat. Syra och kraft gör vinet till en partner till sallader, kyckling, grillad fisk eller örtmarinerad fläskfilé, gärna med smakrika tillbehör. Spännande och det är mer av allt inom rosévinerna. Ett vin som måste finnas hemma!

MUGA Rosé, 2019 – en vass upplevelse!

Rioja, Garnacha 60%, viura 30% o 10 % tempranillo. Nr 92242 och 119 kr.
🍷🍷🍷🍷
Rosé med fräsch doft av röda mogna sommarbär. Smaken frisk där röda vinbär, rabarber och smultron dominerar. Serveras sval och du bjuds på en bra syra och en uthållig avslutning med inslag av citrus, örter och mineral. En medelfylligt och uppfriskande rosé att dricka en varm dag, kanske med några skaldjur och citronmajo. Utmärkt till lättare mat som sallader, fisk och kyckling med syrerika tillbehör/sås. En rosé du måste prova.

Sancerre Rosé 2019 – spännande!

Michel Tomas, Sancerre Frankrike, nr 4668 och 149 kr.
Druva: Pinot noir
🍷🍷🍷+
Spännande rosé från ett Sancerre som normalt står för något helt annat. Torr, medelfyllig och tydligt bärig smak av smultron och jordgubbar, touch av örter och sedan lite jordgubbar till. Till sallader med blodgrape, jordgubbar, melon och en ostcremé. Lite kyckling eller skaldjur till.

M Minuty Limited Edition 2019 – härlig flaska!

Chateau Minuty, Côtes de Provence Frankrike, nr 72115 och 149 kr.
Druvor: Grenache, Cincault, Syrah.
🍷🍷🍷+
Torr, med lättare röda bär, örter och medelfyllig. Fräsch och bra avslut, välkomnar gästerna till sommarens trädgårdsfest. Lättare tilltugg, gärna skaldjur eller löjrom. 
Ett glas Minuty, en bok, inbjudande kuddar i soffan, parasollen skuggar och du förflyttar dig till Provence – blir inte bättre! En bra solist på en trevlig flaska.

Les Fumées Blanches 2019 – mycket prisvärd!

Frankrike,  Sauvignon Gris, nr 22138, 93 kr.
🍷🍷🍷+
Skenet bedrar, ljust och tunt för ögat. Doften med röda bär och en viss örtighet väcker intresse. Smak av jordgubb, röda vinbär, rabarber och citrus bekräftar hur en bra rosé ska smaka. Syran i kombination med beskan i citrus ger ryggrad som passar till den foliegrillade fisken eller grillad fågel. Passar utmärkt som sällskapsdryck och att starta upp festen med. Ja en användbar och mycket prisvärd rosé.

M de Minuty 2019 – rund smak och form!

Chateau Minuty, Côtes de Provence Frankrike, nr 2590, 139 kr.
Grenache, cinsault och syrah.
🍷🍷🍷
Doft av röda bär, lavendel och örter. 
I den ödmjuka smaken finns örter, lavendel, röda bär som smultron och jordgubbar. Röd citrus ger en bra syra och vinet struktur. Ganska lätt och är utmärkt som solist när du vill koppla av i värmen. Passar till i soffan i parasollen skugga. Minuty med lättare tilltugg blir en bra början på festen.

Domaine de Collavery 2019 – tradition!

Provance, Frankrike. Grenache m.fl., nr 2859, 95 kr.
🍷🍷🍷
Torrt och typiskt rosévin. Friskt och lättare, röda bär, örter och en avslutning med blodgrapefrukt. Svalkande, finstämd karaktär och det slinker ofta ner ett glas till. Passar bäst i bersån eller med en lättare sallad till. Prisbelönt producent med tradition.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*