Röd bordeaux – vilka årgångar gäller?

Bordeaux lanseras med jämna mellanrum på Systembolaget. Beskrivningen från importörerna överträffar varandra i presentationerna. Systembolaget redovisar betyg för respektive årgångar, årgångar från 1990 finns nedan. Bedömning och betyg kan vara en bra vägledning när du funderar på att köpa vin, i detta fall röd Bordeaux.

Åtta av årgångarna har högsta betyg, 5. De årgångar som lanseras nu är bra årgångar, undantaget är 2017.
2015, 2016 och 2018 är årgångar med potential att bli klassiska. Köp gärna några flaskor, lägg undan och fira något stort om 10 – 20 år.

Är du intresserad av en vertikalprovning kan jag hjälpa till, kanske en provning med topp årgångarna 2000, 2005, 2009 och 2015?

Årgångar med högst betyg, 5

 • Årgång: 2018, betyg: 5
  Vintern och våren var blöt. Vinrankorna var kraftigt utsatta och hotet av mjöldagg var tydligt. Kraftiga hagelstormar i maj och juli drabbade en del områden (speciellt Pessac-Léognan, Bourg och Blaye). Trots detta var blomningen lyckad och sommaren var överlag varm och torr. Skördeperioden mellan augusti och oktober var perfekt utan rötangrepp. 2018 års viner har en stor potential, speciellt merlot.  
 • Årgång: 2016, betyg: 5
  Trots värmebölja och lite nederbörd under sommaren är årgången för röd bordeaux 2016 lovprisad. Äldre vinrankor planterade i lerjord eller grusjord, och med djupa rotsystem, klarade sig bäst. Regn i september gjorde att temperaturen sjönk och nätterna blev kalla. Det gav druvorna andrum, tanninhalten och syran i vinerna är hög med mycket aromer. Volymen på skörden var den högsta sedan 2006 och vissa vinkritiker jämför årgången med 2010.
    
 • Årgång: 2015, betyg: 5
  En något mer modern och generös stil av vinerna väntas, med mer fruktig karaktär än den klassiskt strama. Flera vinmakare är överraskade av resultatet och har svårt att likna denna årgång med någon annan. Säsongen liknade 2005 fram till juli och augusti och avslutade mer som 2009 och 2010. Generellt ett år med positiva kommentarer från kritiker och vinmakare och många vill ge högsta betyg, speciellt på östra stranden.
 • Årgång: 2010, betyg: 5
  En ovanligt torr växtsäsong resulterade i små druvor med tjockt skal. Dessutom var sommaren mycket varm och risken var stor att vinerna skulle bli obalanserade och alltför alkoholrika. De kalla nätterna i augusti och september såg dock till att fruktsyran hölls på en hög nivå. Merlot drabbades till stor del av coulure och det reducerade skörden upp till 20 procent. Trots allt, resultatet påminner till stor del om 2009 men med högre syra. 2010 års viner behöver tid på sig för att komma till sin rätt. Med tiden kanske det blir en klassisk årgång. (Bedömning ändrad från ursprunglig 4 till 5).
 • Årgång: 2009, betyg: 5
  Våren erbjöd nästan perfekta förhållanden och följdes av en lång, varm och torr sommar. Välbehövligt regn kom i september, men torkan reducerade skörden. Druvornas sockernivå var hög och risken för alkoholstarka viner var stor. En del odlare panikskördade därför i slutet av september. De som hade nerver att vänta, belönades med ytterligare varmt väder och svala nätter.
 • Årgång: 2005, betyg: 5
  En väldigt torr säsong från maj till augusti. Regnet i september välkomnades, liksom de upptorkande vindarna kring skördetid. I motsats till 2003 klarade sig druvorna utan värmeskador. En exceptionell toppårgång, även prismässigt. En del vinmakare påstår att detta år till och med är bättre än 1982.
 • Årgång: 2000, betyg: 5
  Det som såg ut att bli en mycket svår årgång i Bordeaux, räddades av det extrema högtrycket i augusti och september. Druvorna fick chans att mogna och kvaliteten på de sent mognande druvsorterna cabernet sauvignon och cabernet franc blev mycket hög.
 • Årgång: 1990, betyg: 5
  En lysande årgång. Relativt tidig skörd av rejält mogna druvor gav viner som passar för lagring. På vänstra stranden utmärkte sig St-Estephe, Pauillac och St-Julien. För St-Emilions del anses 1990 vara en klassisk årgång.

Årgångar betyg 4

 • Årgång: 2019, betyg: 4
  Våren och en bra bit in i juni var relativt sval med riklig nederbörd, det gjorde att blomningen var ojämn. Från mitten av juni var det dock varmt vilket gjorde att druvorna mognade jämt. Precis som 2018 är 2019 en varm årgång med höga temperaturer juli, augusti och september. Svalkande regn kom i september vilket gjorde att cabernet sauvignon fick den behövliga längre växtsäsongen. Resultatet blev att cabernet skördades med balans mellan sockernivåer, tanniner och fruktsyra. Merlot hade höga sockernivåer och bidrar antagligen till relativt höga alkoholhalter i vissa viner. Druvorna var generellt mindre i storlek än 2018, vilket indikerar på smakrika och koncentrerade röda viner med klassisk hög fruktsyra och strama tanniner.
 • Årgång: 2003, betyg: 4
  En av de varmaste årgångarna någonsin och udda på flera sätt. Mycket liten skörd, torka, hagelstorm i St Emilion och minitornados. En varm vår och tropisk sommarhetta gav torka och en rekordtidig druvmognad. Druvor från tyngre, leriga jordarter favoriserades. Vinerna har hög alkoholhalt och djup färg, fruktsyran är däremot lägre än normalt. Ett mycket bra merlotår för östsidan. På västsidan klarade sig de norra kommunerna bättre än grannarna i söder.
 • Årgång: 2001, betyg: 4
  En kylig aprilmånad gjorde att vinrankorna blommade senare än på många år, vilket innebar en sen och vansklig skörd. Sommaren var omväxlande varm och kall. September var kylig och regnig i Médoc, men bjöd på brittsommarväder i Pomerol och St-Emilion. Överlag gav 2001 bättre viner än 1999, men inte lika bra som 2000. Ett merlotår.
 • Årgång: 1999, betyg: 4
  Året var varmare än normalt, men soltimmarna var färre. Det kraftiga regnandet under skörden ställde höga krav både på gallring och val av skördetidpunkt. St-Emilion och Pomerol klarade sig något bättre än Médoc.
 • Årgång: 1996, betyg: 4
  En god årgång. Speciellt utmärkte sig vinerna från kommunerna på den västra stranden (Medoc). Vinerna från St-Emilion och Pomerol anses vara något lättare.
 • Årgång: 1995, betyg: 4
  En mycket god årgång tack vare den varma och torra sommaren. Det regn som föll under september kom efter att de gröna druvorna skördats, men innan de blå druvorna skulle bärgas. Cabernet sauvignon och cabernet franc var speciellt lyckade.
 • Årgång: 1994, betyg: 4
  Årgången fick sin beskärda del av regn och kyla under den känsliga skördeperioden. De som skördade sina druvor någorlunda tidigt, som i St-Emilion, klarade sig lite bättre.

Årgångar betyg 3

 • Årgång: 2017, betyg: 3
  En svår årgång med tidig knoppning och stora problem med vårfrost. Undantaget är västra sidan med Pauillac, St-Estèphe and St-Julien där egendomarna nära Griondeviken klarade sig bättre än de som ligger längre väster ut. Östra sidan hade större problem, men toppegendomarna klarade sig förvånansvärt bra. Varma sommardagar blandades med kalla nätter, så druvorna mognade och behöll sin fruktsyra. Skörden var relativt tidig och redan i september var de flesta druvor plockade. Cabernet sauvignon klarade sig bra jämfört med merlot. De röda vinerna kommer säkerligen visa en ganska klassisk profil med medelfyllig till fyllig kropp, mogna tanniner och bra fruktsyra. Alkoholhalten är heller inte lika hög som vid varma årgångar. Skördevolymen minskade med cirka 50 procent och är den lägsta sedan 1945!
 • Årgång: 2014, betyg: 3
  De kalla och blöta sommarmånaderna var ett stort orosmoment för vinmakarna. Det såg länge ut som det skulle bli ett svagt år. Stigande temperatur och torrare väder från augusti och speciellt i september blev en välsignelse, och vid skördetid var druvorna tämligen friska och mogna. Den sent mognande cabernet sauvignon trivdes bra i höstvärmen och västra sidan ser ut att ha fått en klar fördel gentemot grannarna i öster. En stark trea och på sina håll fyra.
 • Årgång: 2012, betyg: 3
  En sen och förhållandevis liten skörd med stora variationer, men generellt bättre än året innan. Den östra sidan och merlot, framför allt i Pomerol och St Emilion, hade mycket goda förhållanden och förtjänar minst en fyra. Graves lyckades bäst på Médoc-sidan, på platser där även merlotodlingarna är mer framträdande. Överlag var ett mycket strikt urval av cabernet sauvignon ett krav.
 • Årgång: 2011, betyg: 3
  Våren och tiden fram till juli var mycket varm och torr. I juli kom det välbehövliga regnet, men kylan var framträdande och med augustiväder kallare än normalt och en del stormar såg det riktigt bekymmersamt ut. September var dock varm och torr och druvorna kunde mogna. Med frånvaro av tillräckligt med värme i juli och augusti gav det tanninrika viner med i många fall en kännbar avsaknad av fruktighet. En tydlig skillnad jämfört med 2009 och 2010. De som gjorde sitt arbete ute på vinfälten, prickade in rätt tidpunkt för skörden och var försiktig med macerationen, gjorde vin av god kvalitet. Generellt är dock kvaliteten mycket varierande detta år. Kanske även underskattad?
 • Årgång: 2008, betyg: 3
  I stort sett var det samma förutsättningar som 2007, men 2008 var juli mycket torrare och soligare. Skörden blev liten på grund av det kalla och blöta vädret i maj och juni under blomningen. Mjöldagg var utbredd på sensommaren och druvmognaden var väldigt ojämn. Varmt och torrt väder från slutet av september och i oktober gav en lång mognadsperiod och räddade kvaliteten. Trots allt var det de odlare, vilka hade resurser att arbeta hårt i vinfälten och kunde göra kraftiga druvgallringar, som kommer att producera viner av god kvalitet detta år.
 • Årgång: 2007, betyg: 3
  En ovanligt lång växtsäsong gav förutsättningar till lovande viner, speciellt för de som vågade vänta på full mognad. Sommaren var dock inte helt problemfri: utbredd mjöldagg hotade de goda förutsättningarna. Ett noggrant druvurval krävdes för att säkra en hyfsad kvalitet. Detta år ser ut att ge rätt färgrika mörka viner, men samtidigt något lättare med en tendens till tidig mognad. Speciellt för cabernet sauvignon. Förutsättningarna för merlot ser bättre ut.
 • Årgång: 2006, betyg: 3
  En svår årgång, dels på grund av oregelbundet väder och dels beroende på pressen att nå upp till föregående års mycket goda kvalitet. Den regniga hösten gav perfekta förhållanden för rötangrepp. Det gjorde att många kände sig tvungna att panikplocka omogna druvor för att säkra skörden. De som gallrade och beskar lövverket, samt skördade i omgångar fick däremot en bra och jämn kvalitet på druvorna.
 • Årgång: 2004, betyg: 3
  Ett normalt år. Våren och sommaren gav en jämn blomning. Hösten var varm, men det krävdes beskärning för att uppnå en bra druvmognad på grund av de få soltimmarna. De som vågade vänta med cabernetskörden till oktober belönades med en bra kvalitet. En mer klassisk stil med balanserade viner.
 • Årgång: 2002, betyg: 3
  April var kylig och först i mitten av maj kom värmen och blomningen satte fart. Men kyla och fukt i slutet av månaden gjorde att druvorna mognade ojämnt och att kvantiteten blev liten. Sommaren var sval, regnig och grå och i augusti syntes tecken på röta. Det som såg ut att bli en katastrof räddades av att hösten blev mycket torr, solig och blåsig. Sen skörd gynnade cabernetdruvorna. Generellt sett klarade sig norra Médoc bäst.
 • Årgång: 1998, betyg: 3
  En god årgång. Regnet i slutet av september och i början av oktober gjorde att vinerna från Médoc och Graves (vänstra stranden) blev lite mindre koncentrerade. Vinerna från St-Emilion och Pomerol (högra stranden) klarade sig bättre eftersom merlotdruvorna skördades innan regnet.
 • Årgång: 1997, betyg: 3
  En problematisk årgång. Augusti bjöd på både tropisk hetta och regnoväder. Blomningen startade tidigare än normalt, men blev ojämn och utdragen på grund av kyligt och regnigt väder i maj. Gallring av omogna druvor var därför nödvändig. Merlot klarade sig bäst.
 • Årgång: 1993, betyg: 3
  Generellt sett bättre än årgång 1992. Bra väderförhållanden fram till slutet av augusti. Kraftigt regn under skörden resulterade i lättare viner som mognar tidigt. De slott som kunde kosta på sig en hård gallring av druvorna klarade sig bättre.

Årgångar betyg 2

 • Årgång: 2013, betyg: 2
  En svår växtsäsong och historisk liten skörd. Generellt låg druvkvalitet men undantag finns. En rigorös druvselektering var därför ett måste. En lång kall, blöt vår med solbrist fram till juli. Då kom hettan, men augusti var stormig. Rankorna och druvorna drabbades av flera sjukdomar och angrepp och röta spred sig. I många fall mognade inte druvorna tillräckligt. Väldigt stora variationer, även inom samma kommun. Ett år då terroir, teknologi och pengatillgång samspelade för att nå en hyfsad kvalitet. Betyg varierar från 1 till 3. Tvåan visar ett generellt betyg.
 • Årgång: 1992, betyg: 2
  En skiftande årgång beroende på när druvorna plockades. En hel del regn under både sommar och skördetid, i augusti upp till 300 procent mer än normalt. Östra Bordeaux (St-Emilion, Pomerol) klarade sig generellt något bättre än västra Bordeaux (Médoc).
 • Årgång: 1991, betyg: 2
  En årgång där vädret ställde till med stora problem. Frost i april inverkade negativt på de gröna druvorna och merlot. Kyla och fukt under blomningen medförde att druvorna mognade ojämnt. Regn under skörden medförde ytterligare problem. Västra Bordeaux klarade sig något bättre än östra.

  Källa: Systembolaget

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*