Alsace och Colmar

Vinregionen som får svenska vinhjärtan att slå lite extra. Colmar är hämtad från en saga, en miljö där du kopplar av, njuter av mat och vin. Precis därför är Colmar och Alsace med på de flestas bucketlist.  Andas in atmosfär och njut av omgivningen, mat och vin. Du kommer att minnas dagarna i Alsace och Colmar med ett leende under lång tid framöver! 

Vinerna är oftast torra, smakrika och med en elegans som gör att de passar väldigt bra till mat. De röda vinerna, Pinot Noir, börjar få struktur och finess. Idag börjar Alsace återvinna den respekt regionen hade på 70- och 80-talet bland svenska vinkonsumenter. 

Alsace är tradition och de bästa producenterna har genom åren mötts av respekt. Idag är bredden på bra producenter är större än någonsin. Vingårdsbesök kan därför väljas utan större vånda. Byarna runt Colmar levererar alla bra viner. Personliga favoriter är Louis Sipp i Ribeauville och J-M Bernhard i Katzenthal. Båda har fantastiska Riesling och Sipp lyfter även Alsace Pinot Noir till nya höjder.

Cykel är att föredra för att ta sig till vingårdarna. Cykelvägarna genom vinodlingarna är en upplevelse i sig, stoppen vid restauranger för en ”vätskekontroll” och/eller mat gör cykelturen till en upplevelse. Vingårdsbesöken bjuder på generösa provningar och det lär ha förekommit att cyklande gäster valt att ta taxi hem. Vingården erbjöd även lastbilstransport hem för cyklarna. 

Punka på cykeln – inga problem. Bensinmackarna har ett bra urval viner och grillad kyckling. Du fixar enkelt en vinprovning med mat på gräset intill vägen i väntan på taxi. Möjligheterna till trevliga vinprovningar är oändliga i Alsace.

Korsvirkeshus, vattendrag och ett stort utbud av restauranger. Missa inte saluhallen, här hittar du lunchställen med bra mat och trevlig miljö. Gillar du fisk kan en middag på Aux Trois Poissons rekommenderas. En avsmakningsmeny på JY´s eller en trerätters på Le Quai 21 är andra bra middagsalternativ. Urvalet av bra restauranger är stort och nya restauranger etableras varje år.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*