Cabernet Franc

Cabernet Franc anses av många som en blanddruva. Kompletterar de stora druvorna – visst är det så men…. Bl.a. lyfter Cabernet Franc många Bordeaux blended till oanade höjder. I några viner från St Emillion finns ca 50% Cabernet Franc i flaskan, blandadruva? Nej, det borde stå klart – druvan är en småkaxig kvalitetsdruva med egen karaktär.

Loiredalen, kanske främst området Chinon, ger de bästa förutsättningarna. Klimaten är som gjort för druvan och floden gör att värme och fukt stannar i dalarna, den lite friskare natten härdar. Glöm syltiga och saftiga viner, här får vi bra syra, härlig bärighet, komplexitet och en mjuk men frisk örtighet. En perfekt mogen Cabernet Franc bjuder på mjuka och putsade tanniner. Tyvärr är utbudet av röda viner från Chinon begränsat på systembolaget. Hittar du något så tveka inte utan prova. 

Medelkraftigt – kraftigt vin, örtighet, lite friskt gräs och massor av bär gör att vinet passar till en mängd maträtter. Kalvkött med örter, lamm med örtkryddor och bara en touch av vitlök, smakrik kalkon med gräddsås och ugnsbakade potatis. Lite kraftigare Cabernet Franc matchar väl en svensk viltgryta.  Vill du testa gränser så prova stekt kycklingkebab, myntasås, koriander och picklad jalapeno.

Testade en Les Terrasses från Chinon, 2017. Ännu ung med stor potential. Genrös och mogen frukt, lite viol och tydlig lakrits och örtsmak. Pris 149 kr. Tyvärr slut på systembolaget. Som sagt, håll ögonen öppna och prova gärna en Cabernet Franc från Loire när tillfälle ges.
🍷🍷🍷+


Cabernet Franc är inte bara Loire, bl.a. erbjuder Chile fullgoda alternativ. Pèrez Crus gör en fantastisk Cabernet Franc i sin limited edition. Nr 73338 i BS och kostar 149 kr. Beställ och upplev druvan – frukt och bär, varmare klimat och mer frukt än i viner från Loire, fat, gräs och örtighet. Utmärkt till en högrevsburgare med kraftigare tillbehör, picklad rödlök och jalapeno.
🍷🍷🍷🍷

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*