Les Dames de Vergy 2018 – njutning redan nu!

Ett vin som smakar extra bra just nu är Hautes Côtes de Nuits ”Les Dames de Vergy” 2018. Från duktiga Domaine Guyon. Doften är välkomnande, tydlig frukt med örter i bakgrunden. Röda bär som skogshallon och körsbär, fat, choklad, örter och en balanserad syra. Angenämt putsade tanniner ger struktur och tillsammans med en balanserad syra skapas en uthållig smak. Rent och snyggt, mycket välgjort och massor med Bourgogne för pengen. Passar till en hel del, men varför inte prova till lättare rätter av ljust kött eller kanske stekt fisk?

Les Dames de Vergy är även känt som Bourgogne Hautes Côtes de Nuits- fast det där sista är egentligen vinets appellation, därför Les Dames de Vergy. Pinot noir-druvans och Bourgogne-appellationens typiska uttryck känner du igen både i doft och smak på det här i sammanhanget prismässigt överkomliga vinet. Kort sagt visar Domaine Guyons unge och talangfulle vinmakare Julien Millet var skåpet ska stå.

Med huvudkontoret i Dijon och vinkällarna i Savigny-les-Beaune och Aloxe-Corton har Domaine Guyon en bra översikt över de norra delarna av Bourgogne. Det är också i det här området vi hittar merparten av producentens nära 50 hektar vingårdar, i huvudsak bestående av Premier Cru- och Grand Cru-lägen. I Sverige kanske firman ändå gjort sig mest känd som en pålitlig leverantör av det prisvärda Bourgogne Hautes Côtes de Nuits även kallat Les Dames de Vergy.

Druvorna kommer från Meuilly, nära Nuits-Saint-Georges. Jordmånen är lera på kalkgrund, stockarna är drygt 30 år och skördeuttaget lågt (35 hl/ha). Skörden sker manuellt och i små korgar innan druvorna gallras i samband med att de tas in i vinkällaren för vinifierings-processen (jäsning i öppna träkar under cirka två veckor) och lagringen (hälften i små ekfat, hälften i stora ekliggare under 12 månader).

Med gammelfranska mått mätt är Domaine Guyon ett relativt ungt hus. Det var först på 1960-talet som Antonin Guyon började köpa på sig mark och hans mycket ambitiösa projekt växlade upp ytterligare ett snäpp när sonen Dominique kom in i verksamheten runt 1970. Idag är Domaine Guyon ett välskött och respekterat Bourgogne-hus.

🍷🍷🍷🍷
Nr 5460, 179kr.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*