Pinot Noir

Pinot Noir (PN)
En druva som vinner popularitet. Den typiska PN:en från Bourgogne med frukt i kombination med strävhet har fått konkurrens från varmare områden.

Nya områden levererar viner med riklig frukt, fatinslagen finns men är ofta mildare, tanninerna putsade och lena och upplevelsen blir ett mjukt och runt vin med massor av bär och frukt. Ingen käftsmäll i glaset, snarare ett vin som är romantiskt inställsamt med finstämda smaker som ger en behaglig och avkopplande smakupplevelse.
En druva för social samvaro under sommarkvällen, i soffan småruggiga kvällar under mörka årstiden eller framför brasan med en bok. Sallader med röda bär, färskost/parmesan och olivolja är bra tillbehör. Stekt fisk och fågel passar.  Lättare kött som kalv eller fläskkött kräver en medelfyllig PN, gärna med då med fatkaraktär. Läs mer om bär och mat till PN här.

Har testat några PN från länder utanför Frankrike och här kommer mina omdömen.

Cartlidge Browne 2015
USA, Kalifornien, North Coast. Nr 79245, pris 149 kr
Typisk doft av röda bär och vanilj. I smaken massor med röda bär, behagliga inslag av fat, bra syra och silkeslena tanniner. Medelfylligt och levererar en uthållig eftersmak, ett VFM-vin (value for money)!  Passar bra på altanen med tilltugg, framför brasan en småruggig kväll och bjuder in maträtter som fläskkött med lättare tillbehör, stekt fisk med smörstekta grönsaker. 
Betyg: 🍷🍷🍷🍷

Castel Rock 2015/17
USA, Oregon, Willamette Valley. Nr 75852, pris 159 kr.
Doft av körsbär, röda bär och vanilj. Jordgubbar och smultron i munnen som får struktur o stöd från syra, fat och en viss örtighet. Medelfylligt med mjuka tanniner. Har en uthållig eftersmak med röda bär.
Altanvin eller till sommarsalladen med kyckling, ostdressing och röda bär. Till grillat fläskkött, gärna örtmarinerat och gröna tillbehör.
Har i efterhand testat en 2017, frukten tydligare och bättre och mer uthållig i avslutningen. 2017 får fyra glas, 2015 tre+.
Betyg: 🍷🍷🍷🍷

District 7 2016
USA. Kalifornien, Central Coast, Monterey. Nr 6578, pris 125 kr.
Doft av skogsbär, örter och rostad fatkaraktär. I munnen hittar vi mogna körsbär, jordgubbar och en mustig örtighet kompletterat med toner av choklad. Tanninerna finns men är behagligt diskreta. Rik och bra avslutning.
Örter och fat gör att vinet passar bra till lättare grillade rätter, gärna med örtiga tillbehör.
Betyg: 🍷🍷🍷+

Hunters 2015
Nya Zeeland, Marlborough, Nya Zeeland. Nr 83933, pris 109 kr
Doft av solmogna jordgubbar, körsbär och viol. Något tunnare vin med körsbär, örter, plommon med diskret ekfatskaraktär i smaken. Färg och fyllighet vilseleder, här har vi en elegant renhet i smak av bär och frukt. Lång avslutning. Vinet passar till vegetariska rätter, gärna med ngt körsbär. Har en utvecklad och bra syra gör varför det passar till medelhet asiatisk mat.  Sätter du smak före volym och kraft är det ett vin för dig!
Betyg: 🍷🍷🍷+

Hahn 2016
USA, Kalifornien. Nr   pris 159 kr.
Doften fruktig och typisk kompletterad med en aning ingefära och lakrits. Medelfylligt där solmogna körsbär, lätt fat och vanilj där örter förstärker smakupplevelsen. Uthållig avslutning. Fågel eller fisk? Passar till båda, fisken gärna stekt eller grillad med ordentlig smaksättning. Utmärkt till Wallenbergare med blomkålspuré.
Betyg: 🍷🍷🍷

Sonoma Hills 2017
USA, Russian River. Nr 76475, pris 119 kr.
Doft av röda bär, lite körsbärskärna kan skönjas. Smaken röda bär, körsbär, välputsade tanniner och hyfsad syra. Smaken uthållig och markerad. Fyllighet mindre än medel gör att den passar bäst till kycklingsallad, fisk, en vegetarisk pizza eller på altanen. 
Betyg: 🍷🍷🍷-

Dona Paula Estete2016
Argentina, Mendoza. Nr 72811, pris 145 kr.
Doft av mörka bär och viss mineral. Detta återkommer i smaken där bären svänger mer åt det röda hållet och fat- och mineraltonerna blir tydliga. Odlingens höga höjd, 1 350 m över havet ger ett friskt vin där tanninerna känns och vinet trivs bäst med mat. Kanske till grillat fläskkött med en krämig sås.
Betyg: 🍷🍷🍷-

Robert Mondavi Privat Collection 2017.
USA, Kalifornien, Central Coast. Nr 88880, pris 129 kr. 
Ungt och tunt till medelfylligt, röda bär omslutet av fat, tanninerna tydliga – framförallt i avslutningen. Eftersmaken något kort.
Betyg: 🍷🍷🍷-

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*