Pinot Noir (PN) och mat

En druva som vinner popularitet. Den typiska PN:en från Bourgogne med frukt och strävhet har fått konkurrens från varmare områden. Ingen käftsmäll i glaset, snarare vin som är romantiskt inställsamt och de finstämda smakerna ger en behaglig och avkopplande smakupplevelse.

PN från Bourgogne är fyllda med frukt. Har elegans och såväl syra som tanniner är kännbara. Ett rustikt vin fyllt med frukt och bär, ibland med kraftig strävhet. Du bör undvika att tillföra sötma i maten när tanninerna är tydliga i vinet. Rotfruktspuréer som du smaksätter med syra fungerar bra. Sälta, balsamico, lite fett, t.ex. smörstekt svamp eller sidfläsk, möter vinets syra och minskar upplevelsen av tanniner. Bea eller svensk gräddsås som tillbehör höjer upplevelsen av vinet. Coq au vin eller en krämig Bouef Bourguignon är säkra matval till vinet.

PN från Kalifornien, Australien och Nya Zeeland möter upp med stora inslag av röda bär och frukt. Tanninerna är ofta lena. Under matlagningen kan du gärna tillföra röda bär som hallon, jordgubbar, körsbär eller tranbär. Bären kokas med i såsen eller blandas in i salladen. 
Har vinet tydliga inslag av fat kan bacon eller rökt sidfläsk kokas med i såsen alternativt krydda försiktigt med kanel eller kryddpeppar. Bjuder du på en sallad, tillför bär men även färskost och olivolja. Du får en krämighet som gör tanninerna silkeslena. PN från de varmare länderna passar utmärkt till rotfrukter av olika slag, som puré eller smörstekta rotfrukter. Svensk tradition i forma av Wallenbergare, potatispuré, ärtor och skirat smör blir en ännu större upplevelse tillsammans med ett glas PN.

Fågel, fisk, kalv och lättare rätter av fläskkött fungerar utmärkt. Lättare mat, välj vin som är mindre fylligt och mindre fatinslag. Mat med lite kraftigare texturerna önskar en lite fylligare PN med större inslag av fat och strävhet/tanniner.

Men glöm inte – en PN kan vara alldeles, alldeles underbar som solist oavsett årstid.

1 Trackback / Pingback

  1. Calera – ger mersmak! – vinprovning – vin & mat – din sommelier

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*