Riesling o mat

Druvan odlas främst i Tyskland, Frankrike och Österrike. I nya världen hittar vi Riesling från bl.a.  Australien, USA, Nya Zeeland, Chile och Argentina.

Rieslingdruvan mognar sent och smaken skiftar beroende på ung eller mogen, odlingsland (b.la. jordmån) och vinifiering. Yngre viner har ofta en hög syra, citrus, äpplen och mineralitet, lite av en tonåring som syns, hörs och vet vad hon vill. Under lagring utvecklas tropisk frukt, torkad frukt med vaxinslag på bädden av mineralitet. En fullmogen Riesling kompletteras ofta med petroleum. Syran är f.f. kännbar men vinet rundare, fruktpaletten mer komplett och med en utvecklad social kompetensen passar Riesling in i många sammanhang.

En ung torr Riesling ska mötas av syra och krämighet på tallriken. Undvika sötma men gärna chreme fraiche, citron till t.ex. skaldjuren. Ny färsk sparris med hollandaise och smör är underbart. Lättare fiskrätter med syra, fet sås och du tonar ner syran och lyfter fram angenäma smaker i vinet

Den torra mogna Rieslingen vill ha sällskap av syra, t.ex. citronsås, pocherad fisk grönsaker men låg sötma. Komplettera med en fetare sås, t.ex. hollandaise, och syran i vinet blir angenäm. Laxrätter och gratinerade skaldjur är ett annat bra val. Vinet fungerar även bra till en smörstekt kyckling med en sås på fond, vin, grädde med smak av torkad gul frukt och lime

Den halvtorra Rieslingen kan komplettera asiatiska rätter med lite hetta. Söta dessertviner på Riesling är ett utmärkt dessertvin till riktigt söta desserter på frukt – gärna gul frukt. Har du en Riesling som är på gränsen mellan tott och halvtorr så testa gärna till sushi.

Läs mer om gröna druvor och mat här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*