Zinfalden – gärna till grillat!

Vi köper mer och mer Zinfandel och druvan är idag mycket populär. Sötman i vinet tilltalar många, blåbären anser vi vara en svensk angelägenhet och vinet kommer oftast från Kalifornien – marknadsföring behövs inte. Lägg till vanilj, rostade fat som ger röksmak, ofta en hög alkoholhalt och ett mörkrött vin med en putsad fasad som blir angenäm i munnen. Grillat? Absolut!!

Zinfalden eller Primitivo? Nja, men det började i Kroatien med namnen  Crljenak Kaštelanski eller Tribidrag. Därifrån tog druvan vägen via Italien, Primitivo, till USA. Den här historien är väldokumenterad men ännu inte helt accepterad av vännerna på den amerikanska västkusten.

Mat då. Vi hittar en matchande sötma i majs, rotfrukter och grönsaker som grillats eller tillrätts i ugn. Till hamburgare, revbensspjäll, bacon eller grillad korv – gärna med cole slaw. Smakrik mat matchar vinet bäst. Blåbären och parmesan i salladen så hittar du bryggorna även där. Den tydliga fatsmaken gör att det fungera bra till grillens olika rätter. Här har vi kanske förklaringen till att vi svenskar förälskat oss i Zinfalden – sommar, grill och vin med en oförklarlig längtan efter sötma. 

Vill du prova en lite dyrare Zinfalden får du ett vin med en annan upplevelse. Hantverket har utvecklat elegans och komplexitet. Lamm eller oxkött, rostade rotfrukter och en härlig ört – eller barbequesås. Vilt fungerar utmärkt till, hjortfilé med sötpotatis, en rödvinssky på portvin och du låter putset från hjorten koka med i såsen. Några blåbär på tallriken – ja mycket mer svenskt, förlåt Kaliforniskt kan det inte bli!

Läs mer om andra röda druvor och mat här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*