Sötma eller druvkaraktär?

Under senare år köper vi allt mer av viner som innehåller mellan 5 – 18 g socker/liter (benämndes tidigare som halvtorra – har utgått som begrepp hos Systembolaget). Definitionen av torra viner är idag mer kopplad till din upplevelse. Enligt Systembolagets hemsida är viner med upp till 13 g socker att betrakta som torra.


Många upplever en förhöjd sötma redan när vinet når 6-8 g socker/liter. Önskar du torra viner och uppleva druvans egen karaktär rekommenderar jag att köpa viner med mindre än 4 gram socker/liter. Självklart är det så att vi gillar mer sötma i de viner vi dricker och det är bra att vi dricker det vi tycker om.

Vad gör då lite sötma? Tar sötman överhand så tonas druvans ursprungliga smaker ner. På samma sätt som nyskördade jordgubbar ger två smakupplevelser, en om du häller socker på och en utan socker. Vilken tallrik har mest karaktär av jordgubbar? Kaffet blir också två upplevelser, naturell ger en tydlig kaffekaraktär. Socker i kaffet gör att beskan blir mindre och smakar bättre hävdar en del. Ja så är det kanske, men är det kaffe/druvkaraktär eller sötma vi vill smaka? Du avgör.

Under 2017 innehöll de fem mest sålda rödvinerna mellan 6 – 12 gram socker per liter. De mest sålda vita vinerna låg mellan 3 – 7 gram socker per liter. Inslag av torkade druvor har blivit populärt och ger en högre sockernivå.

Återigen drick det ni tycker är gott men var medvetna om att druvkaraktären delvis försvinner med högre sötma. Är då den högre sötman ett problem för hälsa, ev viktökning m.m.? Knappast, sockernivåerna är f.f. låga, mjölk innehåller 50 gram socker per liter, apelsinjuice ca 80 mg per liter. Sötma i vin har en väldigt liten påverkan på din hälsa/vin. Här är alkoholen och de kalorier den innehåller en betydligt större riskfaktor. Ett glas rödvin, 15 cl, innehåller ca 100 kalorier, mer än 90 procent av dessa kommer från alkoholen.

Anpassa alkoholintaget så att det inte påverkar din hälsa, vikt eller annat. Om du vill uppleva druvornas karaktär så köp viner under 5 g socker per liter.


Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*