Barbera o mat

Ståltank eller lagring på ekfat avgör skapar olika vin. Fatlagring utvecklar mer frukt och blir kraftigare. Syran är oftast högre i ståltanks lagrad Barbera, tydligare fruktighet, t.ex. röda körsbär och plommon, du upplever ofta en örtighet. 

Vinet har ofta smaker av mörka bär som björnbär, mörka körsbär, choklad, salvia och örter/peppar.

Lättare Barbera passar till kalv, fläskkött eller fågel. Lättare risotto eller en pasta med parmesanost fungerar bra. Pizza med hemgjord tomatsås bakad i ugn där skivat kalkonbröst eller skivad kalv och tonfisksås läggs på den färdigbakade pizzan är ett annat alternativ. Se till att du kompletterar med syrerika tillbehör, t.ex. genom lite balsamico.
Är vinet kraftigare ska maten vara kraftigare, lamm, ox och mustiga grytor. T.ex en bit oxkött tillsammans med en lite kraftigare risotto och en fylligare sås. Behåll nivån på den höga syran i maten. Syran finns i vinet även om du upplever den som lägre i ett kraftigare vin, krämiga tillbehör kompletterat med syra behövs. Fatlagring gör att Barbera fungerar utmärkt till grillat fläskkött eller en mustig lasagne.

Läs mer om andra röda druvor och mat här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*