Missar du 90% av vinerna på Systembolaget?

Systembolaget säljer lite drygt 13 000 olika vin produkter! Hur många finns på hyllorna i en svensk medelstor stad?

I Karlskrona med ca 65 000 invånare finns två systembolag med i stort samma utbud. Vad finns då på hyllorna?
Knappt 1 000 olika produkter av drygt 13 000, d.v.s. mindre än 8%. Utan att värdera Systembolagets butiker i Karlskrona lir man nyfiken på resterande dryga 90% av utbudet. Hur hittar jag rätt bland detta?

Alla med rätt ålder har rätt att beställa viner ur Systembolagets hela sortiment. Läs vinrecensioner, beställ hem olika viner och leta efter de vinkaraktärer, de vinregioner/druvor och den vinkritiker som matchar dina önskemål om hur ett vi ska smaka. När du kommit dit är det bara att beställa hem viner från olika producenter som matchar dina smaklökar. Beställer du under en helg har du oftast vinerna för avhämtning kommande helg, enkelt, bekvämt och vinupplevelserna blir roligare, oftast bättre och du lär dig massor.

De flesta blir nyfikna efter ett tag, vill prova något nytt. Leta efter viner med ny karaktär och från nya regioner. Jag återkommer till detta.

Inför höstens stekar och grytor kommer här några förslag på några viner av de knappt 12 000 som du inte hittar på hyllorna i Karlskrona/en medelstor svensk stad. Beställ hem vin och börja din resa mot större smakupplevelser.

Plane de Dieu, Domaine des Pasquiers, Cotes du Rohne, nr 2298, 135 kr.
En fyllig CdR,riklig smak av mörka bär/frukt, toner av peppar och lakrits. Angenäm i munnen, uthållig och en av de bättre CdR i sin prisklass. Perfekt till den svenska maten, varför inte köttbullar i gräddsås eller kåldolmar. Själv föredrar jag mörkare kött, gratinerad potatisgratäng och bara att njuta. Är också en utmärkt partner till kallskuret och hårdost.

Cartlidge & Browne, Pinot Noir från Kalifornien USA, nr 79245, 149 kr. Stor värme och generositet och vinet har sin plats i finrummet med klass o elegans. Glaset bjuder på en elegant och ren upplevelse av röd frukt – piggt och fräscht. En balanserad smak av fat och syra. Fungerar bra till kycklingsallad fylld med röda bär, som solist framför brasan, till fläskkött eller ankbröst med primörer. Fatrosten inställsam och man kan inte annat än falla för detta vin.

Barbera de´Alba, Molino 2018, nr 50645 och 189 kr.
Mörka bär/frukt, en kontrollerad örtighet, kraft och en välbalanserad syra fyller munnen. Harmoni, njutning och ett mycket välgjort vin.
Svamp, slaktarkorv, grädde och lite smör. Pasta med parmesan och lite soleravinäger som smaksättning. En helt fantastisk kombo där vinet visade sig från sin allra bästa sida. En trogen partner som alltid bjuder på det bästa. Testa du också!

Les Sorts Selecció, Montsant, Spanien, Garnacha och Carignan. Nr 70217, 119 kr.
Ett frukt- och bärdrivet vin, björnbär, mörka, rostade fattoner, örter och tobak – allt elegant förpackat. Syra och tanniner ger struktur till detta medelkraftiga vin. Mångas favorit till höstens grytor, vårens lamm, vinterns smakrika mat, sommargrillen eller den hemgjorda korven ja vinet passar till det mesta.
Ett mångfacetterat vin som alltid måste finnas hemma – klassvin till bordsvinspris!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*