Carignan

Druvan trivs i varmt klimat och som tidigare använts mycket till bulkvinsproduktion då den är tålig och ger stora skördar. Den odlas särskilt mycket i Languedoc-Rousillon.Den ger mörka viner med mycket tanniner och syraoch en uttorkande känsla och som bulkvinsdruva ger den ganska tråkiga viner.

Men den har visat sig passa utmärkt att vinifiera enligt Maceration Carbonic, dvs den metod man bla använder sig mycket av i Beaujolais. Fruktigheten ökar, en behaglig parfym framträder och den uttorkande känslan försvinner. Om man dessutom blandar den med Syrah eller Grenache kan den ge riktigt bra viner.
Druvan kan ge bra viner även på egen hand, som tex från södra Frankrike, särskilt Corbières. Där odlar man riktigt gamla stockar i exceptionellt bra jordmån och med bra vinmakning få fram riktigt bra viner.
Vissa producenter i Languedoc-Rousillon kallar tom druvan för ”sin Pinot Noir”.
Utanför Languedoc hittar man den även i Rhône.

I Spanien heter den Cariñena och den kommer faktiskt ursprungligen från Aragon.
Idag hittar man den främst i Katalonien, Priorat och Tarragona.
Under sitt alternativa namn Mazuelo är den tillåten i Rioja och detta för att boosta på med syra, färg och tanniner i sina viner.
Montansant och Celler Masroig bjuder på en härlig fruktmix av lika delar Garnacha och Cariñena – Les Sorts. Nummer 70217 och kostar 119 kr.

Druvan finns i Italien, speciellt Sardinien,och heter då Carignano. I Kalifornien och även i Chile växer riktigt gamla stockar som planterades på 1880-talet och dessa stockar ger nu viner som är djupa, komplex och mineraliska. Dessa viner börjar nu att komma i ropet så pass mycket att man har börjat att nyplantera Carignan.

Bild @miabuchmann


Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*