Cabernet Sauvignon – kungen av druvor

Bild @miabuchman

Utan tvekan en av världens mest kända blåa druvor, med sina typiska aromer av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna, cederträ och gräs. Viner av cabernet sauvignon lagras dessutom ofta på ekfat som ger inslag av vanilj, kaffe och mörk choklad. Det kan vara svårt att tro att denna strama, franska druva är en korsning av den ”snällare” cabernet franc och den gröna sauvignon blanc, men så är faktiskt fallet.

I dag odlas cabernet sauvignon i de flesta vinländer, eftersom den är tålig mot sjukdomar och lätt anpassar sig till olika klimat och jordar.

I Bordeaux blandas den alltid med andra druvsorter, som merlot, cabernet franc och ibland petit verdot och malbec. Eftersom cabernet sauvignon behöver mycket värme för att mogna, odlas den i första hand i västra Bordeaux där den grusiga jordmånen håller kvar solvärmen. De mest berömda cabernetvinerna hittar du i kommunerna Pauillac, St-Julien, Margaux och Pessac-Léognan.

Italiens främsta cabernetviner kommer från Toscana. Lättare cabernetviner görs bland annat i Venetien och Friuli-Venezia Giulia.

Utanför Europa kommer kända cabernetviner från Napa och Sonoma i Kalifornien, Margaret River i Western Australia, Coonawarra i South Australia, Maipo i Chile och Mendoza i Argentina

Druvan brukar ge ganska sträva, fylliga och friska rödviner som med fördel lagras länge. Läs mer om Cabernet Sauvignon och mat här.

Bild @miabuchman

Tack till Vinkällan för text.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*