Stora Horns Vingård – Früburgunder

Mikael och Johan Larsson på vingården Stora Horn Hasslö. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio.

Stora Horna Vingård är ett spännande utflyktsmål i närheten av Karlskrona. Mikael och Johan Larsson har lagt ner år av arbete och belöningen kan nu provsmakas på vingården – lärorikt och kul! Ett givet besök för mat och dryckesälskare!

Vinproduktion i Sverige har sina utmaningar. Vårt klimat utmanar odlarna och det räcker med att läsa graferna för att förstå utmaningen för de svenska vingårdarna. Period för utveckling av druvorna är 245 dygn i Priorat men endast 132 dygn i Sverige/Öland.

Druvorna utvecklas när temperaturen ligger över den röda linjen.

Stora Horns Vingård, Hasslö, Karlskrona, har sedan ett tag arbetat med Frühburgunder. Det är en mutation av Pinot noir som räknas som en egen druvsort. Den har fått sitt namn av att den mognar tidigt (früh på tyska) i jämförelse med Pinot noir, som i Tyskland kallas Spätburgunder. Frühburgunder är en tillåten druvsort för kommersiell vinodling i Sverige.

Vingården har haft stor framgång med andra druvsorter senaste åren. Under besök på vingården har du möjlighet att prova en fatlagrad röd Früburgunder på samt rosé på samma druva – spännande!
Ska bli intressant att följa utvecklingen för vingården. Information och vägbeskrivning hittar du här.

Radio Blekinge besökte Stora Horns Vingård mer info här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*