Riesling – druvan med många ansikten!

Riesling är en druva som mognar tidigt i varmare klimat. Den behöver dock tid på sig att utveckla sin fulla potential, därför har det svalare klimatet i Tyskland alltid varit optimalt. Bland tyska druvor så är det dock en druva som mognar sent i jämförelse. Skörden kan ske ända in i november och i vissa fall faktiskt ända in i december. Tack vare sitt massiva hårda trä så tål plantorna vintern och druvorna kan fortsätta att utvecklas en stund in i det kallare klimatet.


Förr i tiden var det kallare i Europa, då hände det ibland att druvorna inte hann mogna och vinerna blev gröna, sträva och sura. Det löste man ofta med att tillsätta en viss mängd socker i musten innan jäsningen för att vinet skulle bli drickvänligare. Idag är mognaden av druvor inte längre ett särskilt stort problem då den globala uppvärmningen gjort det varmare inte minst i Centraleuropa.


På de kallare platserna i världen där Riesling odlas får vinerna syrligare aromer av gröna äpplen och citrus. I något varmare klimat, t.ex. Alsace och vissa delar av Österrike får vinerna ofta toner av persika och andra stenfrukter. I ännu varmare klimat som Australien känns en Riesling ofta igen på de limetoner som utvecklas.

Vart man än odlar Riesling så behåller den ändå sina grundkaraktärer och den är ofta lätt att urskilja i viner. Till skillnad från t.ex. Chardonnay så lagras Riesling sällan på ekfat, åtminstone nya sådana. Detta gör att det är lättare att urskilja dessa viner då ek nästan aldrig förekommer och det istället är druvans naturliga karaktärer som lyfts fram. Det sägs att Riesling tydligt visar upp var den har växt någonstans genom att få ovanligt mycket olika nyanser beroende på jordmån och klimat. Kanske den druva som visar upp flest ansikten, alltid utifrån sin härkomst. Oavsett om den är torr, halvtorr eller sött ger den en härlig smakupplevelse.

Rieslingviner är i regel utmärkta att lagra på flaska. Tack vare dess höga syra så kan de fortsätta att utveckla sig i många år. Ett vanligt kännetecken för en lagrad Riesling är att det ofta utvecklas toner av petroleum i vinerna.

Bild mia@buchman

Tack Vinkällan för text!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*