Malolaktisk jäsning

Bild mia@buchman

Har du någonsin undrat varför vissa viner har en krämig eller smöraktig smak? Processen med malolaktisk jäsning är en vinframställningsprocess som ger både röda och vita viner en rikare och krämigare konsistens.

Även kallad malo eller MLF är malolaktisk jäsning en process där syrlig äppelsyra i vin omvandlas till mjukare, krämigare mjölksyra (samma syra som finns i mjölk). Processen minskar syran i vin och frigör också en del koldioxid under tiden. MLF är inte tekniskt en jäsning eftersom den inte använder jäst. Istället äter en speciell typ av bakterier som kallas Oenoccocus Oeni (tillsammans med några andra Lactobacillus-stammar) äppelsyra i vin och ”bajsar” ut mjölksyra. Resultatet är ett vin med en krämig, nästan oljeliknande konsistens mitt på tungan, som ger vinet en underbar, sammetslen konsistens.

Alla röda viner och en del vita genomgår malolaktisk jäsning. Anledningen till att vitvinsproducenter ibland undviker denna jäsning är att man vill bevara vinets höga syra. Vanliga termer som indikerar att malolaktisk jäsning skett i vita viner är smör eller yoghurt och hasselnöt. Den smöriga karaktären blir ofta kraftigare om den malolaktiska jäsningen sker på fat. Jäsningen kan dock lika gärna göras på tank och en smörig karaktär innebär inte alltid att vinet har fatlagrats.

Bild mia@buchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*