Gewurztraminer – kryddkorv, asiatiskt eller foi gras!

Bild mia@buchman

Gewurztraminer, en druva som sällan lämnar någon oberörd.
Antingen älskar man den eller så hatar man den speciella karaktären.
Och vad gör den så speciell?

Gewurztraminer betyder ”den kryddiga druvan från Tramin” (Sydtyrol) och det är detta som är ursprunget till druvan, men den har hittat hem i Alsace.
Druvan är trots att det är en grön druva, lätt rosa i färgen och många gånger kan vinerna få en lätt gulrosa nyans.
Gewurztraminer har ofta en uttalad intensitet som upplevs parfymerad och blommig med tropisk frukt. Ofta beskrivs den med ord som rosor och litchifrukt, medan andra upplever fläderblom och andra tropiska frukter. Ibland upplevs en te-liknande arom som kan beskrivas som Earl Grey eller bergamott (som Earl Grey smaksätts med)
Vinerna blir oftast fylliga, alkoholrika, låg syra och med en fet, oljig munkänsla.

Gewurztraminer har så mycket egen karaktär att den inte behöver karaktär från tillverkningen. I Alsace görs den torr eller som torr med lite sötma, alternativt söt antingen bara sent skördad eller med botrytis. 
I Nya Världen görs den torr eller med lite sötma.

Gewurztraminer är kanske inte ett vin som man avnjuter ensamt utan det passar bäst att kombinera med mat. Om du vill ha en bra kombo till julbordet så passar Gewurztraminer med lite sötma utmärkt till inlagd sill. 
Tex löksill som är svår att matcha med vin är riktigt gott ihop med Gewurztraminer.

Asiatisk mat med sötma och hetta matchas fint med Gewurztraminer och naturligtvis så passar det ju utmärkt till mat från Alsace. Vad sägs om feta, grillade kryddkorvar, foi gras eller en fet Tarte Flambe med lök och skinka?

Bild mia@buchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*