Chablis – värt hur många besök som helst!

Bild mia@buchman

Vad sägs om ett regionporträtt om en väldigt omtyckt region, Chablis!
När det gäller vitt vin, så återkommer nog många av oss gång efter gång till en god Chablis som utan tvekan är ett av de mest populära vita vinerna i världen. Trots det geografiska avståndet från de övriga regionerna räknas det till Bourgogne. Besök – ja det går att ”besöka” chablis runt matbordet hemma. Det nordligaste området i Bourgogne.

Här har man odlat vin sedan 1200-talet när de katolska cisterciensermunkarna kom till regionen. Trots att Chablis varit ett omtyckt vin sedan allra första början, så var det inte förrän på sena 1930-talet som man satte strikta regler som begränsade avkastning och därmed mängden vin som fick produceras samt att man tillät endast den vita druvan Chardonnay.

I stora delar av Chablis utgörs jordmånen av mer eller mindre ”Kimmeridgelera” som innehåller mycket kalk. Detta sägs ge den unika chablis-karaktären med mycket mineralitet. Vingårdarna är framförallt belägna på sluttningarna som omger staden Chablis och floden Serein. Klimatet är kontinentalt med osäkra väderförhållanden vilket leder till stora årgångsskillnader.

Det största problemet odlarna måste handskas med är vårfrost. Den kan förfrysa knopparna på vinrankorna och då får man ingen skörd. Man kan under de mest kritiska nätterna se hur odlare tänder eldar mellan raderna i vingården för att värma upp luften. En del vingårdar har stora fläktar som virvlar runt luften för att bekämpa frosten. Man kan även spraya vatten över vinrankorna så ett tunt lager med is bildas runt de känsliga knopparna som skydd.

I Chablis finns, precis som i övriga Bourgogne fyra kvalitetsnivåer: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru. 40 vingårdar grupperade i 17 områden har Premier Cru status medan endast sju vingårdar i 1 område på 100 hektar har Grand Cru status. (Petit Chablis ligger på en annan jordmån ”Portlandia” som också har ett stort kalkinnehåll men andra egenskaper än Kimmeridgeleran.)

Chablis är alltid vita viner gjorda på Chardonnay utan inslag av ny ek och med karaktär från malolaktisk jäsning och kontakt med jästfällningen. Ibland förekommer det lite ek-karaktär, framförallt äldre ekfat för Grand Cru viner, och väldigt sällsynta fall även för Premier Cru. Det är ett klart vin, mineraliskt och krispigt med smaker som kan skilja sig som exempelvis nyklippt hö, gröna äpplen, citrus, vita blommor.

Chablis passa utmärkt till fisk som grillad lax, skaldjur och självklart ostron eller också till fågel, men det är samtidigt ett gott vin att bara sippa, och ju högre kvalitetsklass man väljer desto mer komplexitet.

Bild mia@buchman

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*